Britannian pääministeri Boris Johnsonin ensimmäinen esiintyminen parlamentissa kesäloman jälkeen alkoi onnettomasti. Kun hän antoi selontekoa G7-maiden johtajien tapaamisesta, kansanedustaja Phillip Lee käveli konservatiivien puolelta salin toiselle puolelle liberaalidemokraattien ryhmään.

Konservatiiveilla oli tukipuolue Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n kanssa yhden edustajan enemmistö, joka nyt katosi.

Erokirjeessään Lee totesi, ettei hän ollut tyytyväinen konservatiivisen puolueen EU-kansanäänestyksen jälkeen ottamaan suuntaan.

”Surullista on, että brexit-prosessi on auttanut muuttamaan tämän kerran mahtavan puolueen kapeaksi ryhmäksi, jossa yksilön ’konservatiivisuus’ mitataan sillä, kuinka vastuuttomasti kukin haluaa lähteä Euroopan unionista”, Lee kirjoittaa.

Hänestä kaikkein suurimman pettymyksen on aiheuttanut se, että populismin ja englantilaisen kansallismielisyyden sairaudet ovat saastuttaneet lisääntyvästi puoluetta.

Oppositio vahvistettuna EU-mielisillä konservatiiveilla aikoo myöhemmin keskiviikkona pyytää puhemieheltä hätäkeskustelua ja esittää uutta lakia. Se velvoittaisi hallituksen hakemaan tammikuun loppuun brexitin lykkäystä, jos EU:n kanssa ei sovita erosopimusta.

Pääministeri Johnson toisti kantansa, ettei hän missään tapauksessa aio palata Brysseliin pyytämään lisäaikaa brexitille. Hän syytti oppositiota siitä, että lakiesitys on este uuden sopimuksen saamiselle EU:lta.

Johnson on vaatinut EU:ta pudottamaan kiistellystä sopimusluonnoksesta takeet, joilla Pohjois-Irlannin ja Irlannin raja pidetään avoimena kaikissa tilanteissa. Pääministerin mukaan neuvotteluissa on edetty.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn ja eräät muut edustajat pyysivät nähtäväksi EU:lle lähetettyjä uusia ehdotuksia, mutta Johnson väisti vaatimukset.

LUE MYÖS: Brittiparlamentissa poikkeuksellinen vääntö – osa parlamentista yrittää kaapata työjärjestyksen valtaansa