Parlamentin alahuone on antanut hyväksyntänsä sille, että Euroopan unionista lähtöä koskeva laki menee jatkokäsittelyyn. Hallitus voitti äänestyksen äänin 329-299.

Tämä on ensimmäinen merkittävä äänestys, jonka pääministeri Boris Johnson on voittanut parlamentissa ja ensimmäinen brexit-sopimusäänestys, jonka konservatiivihallitus on voittanut.

Illan toinen äänestys koki lain käsittelyä alahuoneessa, jolle Johnson olisi antanut kolme päivää. Hallitus kärsi tappion äänin 308-322.

Äänestystuloksen selvittyä Boris Johnson ilmoitti, että hän pistää lain käsittelyn jäihin ja odottaa EU:n päätöstä jatkoajasta. Johnson piti ensimmäisen äänestyksen tulosta voittona sopimukselleen.

“Minun täytyy ilmaista pettymykseni sen suhteen, että alahuone on jälleen äänestänyt viivytyksen puolesta aikataulun sijaan, joka olisi taannut sen, että Britannia olisi voinut lähteä sopimuksen kanssa 31. lokakuuta. Edessämme on lisää epävarmuutta, ja EU:n pitää nyt tehdä päätöksensä, kuinka vastata parlamentin viivytyspyyntöön,” Johnson sanoi.

Hänen mukaansa Britannian pitää vauhdittaa valmisteluja sopimuksettoman brexitin varalle. Hän toisti edelleen, ettei hän halua jatkoa, vaan maan lähtevän lokakuun lopussa, mutta lisäsi:

“Tavalla tai toisella me lähdemme EU:sta tämän sopimuksen kanssa, jolle tämä alahuone on juuri antanut suostumuksensa.”

Johnson joutui lähettämään lauantaina jatko-aikapyynnön EU:lle, koska sopimusta ei hyväksytty parlamentissa. Jatkoa pyydetään tammikuun loppuun, mutta EU tekee oman arvionsa.

Johnson halusi juoksuttaa eilen illalla annetun lain läpi nopeasti ennen brexit-takarajaa, lokakuun loppua, mutta lähtö Johnsonin neuvotteleman sopimuksen kanssa ei onnistu tässä aikataulussa.

Monet parlamentissa ovat arvostelleet ankarasti sitä, että yli satasivuisen, monimutkaisen ja Britannian tulevaisuuteen ratkaisevasti vaikuttavan lain käsittelyyn annettaisiin niin niukasti aikaa. Vertailukohdaksi on otettu se, että enemmän aikaa käytettiin lakiin, joka koski villieläinten käyttöä sirkuksissa.

Johnsonin ennen äänestyksiä antama lausunto, että hän voi keskeyttää lain käsittelyn, saattoi viedä häneltä ääniä. Konservatiivien parlamenttiryhmästä erotettu, entinen oikeuskansleri Dominic Grieve piti Johnsonin puhetta uhkailutaktiikkana.

“Se voi pelkästään vaikuttaa kielteisesti tavoitteisiin, joita hallitus haluaa saavuttaa. Tämä ei ole se rauhallinen hallitus, jossa yritin saavuttaa asioita. Pahoittelen kovasti sitä, että aion äänestää vastaan sekä aikatauluäänestyksessä että äänestyksessä jatkokäsittelystä”, Grieve ilmoitti.

Hallitusta vastaan äänesti myös konservatiivien entinen liittolainen, Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP. Sen edustajat ovat suuttuneet siitä, että sopimusluonnoksen mukaan Pohjois-Irlanti noudattaisi brexitin jälkeen EU:n tuote- ja tullimääräyksiä.

“Syytöksiä on esitetty, että lakia tänään vastustavien tarkoitus on pitää meidät EU:ssa. Minä tai puolueeni emme halua, eikä puolueemme aiempi toiminta osoita, että meillä olisi mitään halua pysyä EU:ssa. Vaadimme, koska olemme osa Britanniaa ja otimme osaa kansanäänestykseen, että lähdemme samoilla ehdoilla kuin muukin maa”, DUP:n kansanedustaja Sammy Wilson sanoi.

Oppositiopuolueiden useat edustajat olivat tyytymättömiä siihen, että sopimuksesta on poistettu kohdat EU-tason työntekijöiden oikeuksien ja ympäristömääräysten säilyttämisestä. Ne on siirretty poliittiseen julistukseen, joka ei ole laillisesti sitova.

“Sopimus ja lakiluonnos epäonnistuvat suojelemaan oikeuksiamme ja luonnonympäristöä. Ne epäonnistuvat suojelemaan työpaikkojamme ja taloutta, epäonnistuvat suojelemaan Britannian alueita ja kansakuntia”, työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn totesi ja kehotti äänestämään hallitusta vastaan.

Keskustelussa vaadittiin hallitukselta selvitystä siitä, millaiset ovat sopimuksen taloudelliset vaikutukset. Kansanedustajat esittivät myös huolensa siitä, että siirtymäaikaa on vain 14 kuukautta ja että sen lopussa Britanniaa voisi taas uhata lähtö ilman sopimusta.