Britannian pääministeri Boris Johnson vaatii Euroopan unionilta rajua alennusta brexit-laskuun, jos Britannia päätyy sopimuksettomaan eroon eli niin sanottuun no-deal-vaihtoehtoon.

Uutiskanava Skyn mukaan Johnsonin on määrä ilmoittaa Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle Donald Tuskille, että Britannia maksaa vain 9 miljardia puntaa, jos no-deal toteutuu. Edellinen pääministeri Theresa May sopi EU:n kanssa 39 miljardin punnan hinnasta.

Lauantaina Johnson linjasi G7-kokouksen yhteydessä jälleen kerran, että brexit-sopimuksen edellytyksenä on niin sanotun backstopin poistaminen sopimuksesta. Backstopilla tarkoitetaan Pohjois-Irlannin ja EU:n jäseneksi jäävän Irlannin värisen rajan pysymistä avoimena, niin sanottuna pehmeänä rajana.

EU:n vaatima pehmeä raja tarkoittaa, että Yhdistyneeseen kuningaskuntaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin rajalle ei tulisi tullimuodollisuuksia.

Tulli- ja yhteismarkkinaunionista irti haluavalle Britannialle ja varsinkin brexitiä kannattaville konservatiivipuolueen jäsenille pehmeä raja tuottaa vaikeuksia.

”Olen tehnyt absoluuttisen selväksi, että en halua no-dealia, mutta olen myös tehnyt eurooppalaisille ystävillemme yhtä selväksi, että jos hekään eivät halua no-dealia, heidän on luovuttava pehmeän rajan vaatimuksista”, Johnson sanoi Politicon mukaan.

Euroopan unioni lyttäsi erosopimuksen uudelleenavaamisen viimeksi tiistaina. Britannian edellisen pääministerin Theresa Mayn neuvottelema ja EU:n hyväksymä sopimus äänestettiin brittiparlamentissa kumoon yhteensä kolme kertaa.

Jos sopua ei synny, Britannialla on edessään sopimukseton lähtö unionista 31. lokakuuta ilman siirtymäaikaa.

Lue lisää: Kylmää vettä brexit-sovun niskaan – Ranskan Macronilta selvä viesti Boris Johnsonille