Pääministeri Boris Johnsonin puoluekokouspuheen odotetuin osa koski Britannian uutta erosopimusehdotusta EU:lle. Johnson kuvasi sitä rakentavaksi, kohtuulliseksi ja kompromisseja vaativaksi.

Hänen mukaansa Britannia lähtisi EU:n tulliliitosta, mutta hän ei tarkentanut, miten tullijärjestelyt hoidettaisiin Pohjois-Irlannin ja Irlannin välisellä rajalla.

”Meillä ei ole missään olosuhteissa tarkastuksia rajalla tai sen läheisyydessä Pohjois-Irlannissa. Me kunnioitamme rauhanprosessia ja pitkänperjantain sopimusta”, Johnson sanoi.

Britannia on vaatinut Irlannin rajan avoimuutta takaavien varajärjestelyjen poistamista aiemmasta luonnoksesta, jota Britannian parlamentti ei hyväksynyt. Lehtitietojen mukaan uuden brittiesityksen mukaan tullitarkastukset palaisivat vuoden 2021 lopussa päättyvän siirtymäajan jälkeen.

Johnsonin lausunto ei poista mahdollisuutta, että Britannian mielestä tarkastukset voisivat olla Irlannin tasavallan puolella jonkin matkan päässä rajasta. Johnsonin mielestä rajatarkastusongelma voitaisiin hoitaa teknologisilla ratkaisuilla, joihin kuuluvat kamerat ja GPS-seuranta.

”Jos me epäonnistumme saamaan sopimuksen näissä periaatteessa teknisissä keskusteluissa tulevista tullitarkastuksista – kun tämä teknologia parantuu koko ajan – meillä ei ole mitään epäilystä siitä, mikä on vaihtoehto. Se on se, ettei sopimusta ole. Se ei ole tulos, jota haluamme tai jota etsimme, mutta olemme valmiita siihen”, Johnson sanoi.

Kokousyleisö taputti ja huusi olevansa valmis.

Tiettävästi ehdotuksen mukaan Pohjois-Irlanti jäisi neljäksi vuodeksi osittain EU:n sisämarkkinoille ja noudattaisi maatalous- ja teollisuustuotteiden osalta EU-määräyksiä. Sen jälkeen Pohjois-Irlannin hallinto voisi päättää, jatketaanko järjestelyä.

Konservatiivihallitukselle tukea antanut Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP on ollut pääosin tyytyväinen hallituksen uuteen linjaan. Irlannissa on suhtauduttu varauksella ehdotuksiin, joita ei virallisesti vielä ollut esitelty ennen Johnsonin puhetta.

”Jos hän ehdottaa tullitarkastuksia Irlannin saarelle, en usko sen olevan perusta sopimukselle. Mutta odotetaan ja katsotaan yksityiskohtia, ennen kuin annamme lopullisen arviomme”, Irlannin ulkoministeri Simon Coveney sanoi.

Uutistoimisto Reuters on kertonut, että EU:n ensireaktio on ollut torjuva. Siteeratut EU-lähteet sanovat, että ehdotuksessa on perustavanlaatuisia puutteita, eikä se kanna. Johnsonin neuvonantaja Dominic Cummings on The Daily Telegraphin mukaan uhannut Britannian jättävän neuvottelut, jos EU ei ota tarjousta vakavasti.

Pääministeri Johnson on toistanut, että Britannia lähtee EU:sta kuun lopussa sopimuksen kanssa tai ilman, eikä hän pyydä lisäaikaa. Parlamentin säätämän lain mukaan Britannian pitäisi pyytää brexitin lykkäystä tammikuun loppuun EU:lta 19. lokakuuta, jos ennen sitä Eurooppa-neuvoston kokouksessa ei ole löytynyt ratkaisua.