Britannian parlamentin alahuone jatkoi keskiviikkona työtään välillä huudoksi yltyneellä keskustelulla. Korkein oikeus päätti tiistaina hallituksen lähettäneen kansanedustajat laittomaksi pitkälle tauolle ja antoi luvan jatkaa työtä välittömästi.

Ensimmäisenä suulliseen kysymykseen oli vastaamassa Boris Johnsonin kabinetissa istuva, oikeuskansleria vastaavia tehtäviä hoitava Jeffrey Cox. Hän antoi hallitukselle erheelliseksi osoittautuneen neuvon, että parlamentin työn keskeytys viideksi viikoksi oli sallittua.

Coxin ohjeistuksesta on vuotanut tietoja julkisuuteen, mutta hän ei suostunut vaatimuksiin julkistaa asiakirjaa. Cox myönsi hallituksen hävinneen jutun korkeimmassa oikeudessa ja hyväksyvän päätöksen.

”Hallitus toimi hyvässä uskossa, että sen lähestymistapa oli laillinen ja perustuslain mukainen. Nämä ovat monimutkaisia asioita, joista eräät huomionarvoisat lakimiehet ovat eri mieltä”, Cox puolustautui.

Yksi opposition kansanedustajien kysymyksistä koski sitä, noudattaako hallitus ennen parlamentin taukoa säätämää, sopimuksetonta brexitiä estävää lakia. Se edellyttää Britanniaa hakemaan 19. lokakuuta lisäaikaa EU:lta, jos sopimukseen ei päästä. Coxin vastaus oli yksikantaan: ”Kyllä.”

Vastauspuheenvuoroissaan hän ei pyydellyt anteeksi, vaan hyökkäsi voimakkaasti parlamenttia vastaan, joka on estänyt brexitin.

”Tämä parlamentti on kuollut parlamentti, sen ei enää pitäisi istua. Sillä ei ole moraalista oikeutta istua näillä vihreillä penkeillä”, Cox jylisi, ja huudot keskeyttivät hänen puheensa.

Hän kutsui parlamenttia pelkurimaiseksi, kun se ei halua järjestää välittömästi parlamenttivaaleja. Työväenpuolueen johtama oppositio ei halua suostua vaaleihin ennen kuin sopimukseton brexit on torjuttu.

Kansanedustajat olivat esittäneet 44 kiireellistä kysymystä, joista puhemies John Bercow antoi luvan esittää kaksi. Toinen kysymys koskee Boris Johnsonin toimia pormestarina, kun hän The Sunday Timesin paljastuksen mukaan antoi etuisuuksia ystävälleen, amerikkalaiselle bisnesnaiselle.

Pääministeri Johnson palasi New Yorkista suoraan YK:n yleiskokouksesta pidettyään puheensa viime yönä. Hän puhuu myöhemmin alahuoneessa ja antaa tilannekatsauksensa.

Hallitus on luvannut antaa viisi suullista selontekoa. Liikenneministeri Grant Shapps kertoo matkatoimisto Thomas Cookin konkurssiin liittyvästä tilanteesta, kabinettiministeri Michael Gove antaa brexit-valmisteluja koskevan päivityksen ja ulkoministeri Dominic Raab puhuu Iranin tilanteesta.

Viimeistä edellinen puhuja on Johnson ja hänen jälkeensä tulee kabinetissa istuva alahuoneen johtaja Jacob Rees-Mogg. Hän on saanut runsaasti arvostelu todettuaan eilen, että korkeimman oikeuden päätös oli ”perustuslaillinen vallankaappaus”.

Parlamentin kokoontumisen vuoksi työväenpuolue lopetti päivää aikaisemmin puoluekokouksensa. Hallitus haluaisi uutta muutaman päivän taukoa lauantaista keskiviikkoon pidettäväksi aiottua konservatiivien puoluekokousta varten, mutta oppositio ei suostune tähän.