Britannian pääministeri Boris Johnsonin erikoinen puhe YK:n ilmastohuippukokouksessa ihmetyttää kansainvälisessä mediassa.

Johnson tuntui samaan aikaan varoittavan päättäjiä tekoälyn ja teollisen internetin vaaroista ja toisaalta suhtautuvan myönteisesti teknologiseen kehitykseen. Johnson muun muassa varoitti, että tekoälyä voidaan käyttää kansalaisten ympärivuorokautiseen valvontaan, ja että tulevaisuudessa verkkokauppajätti Amazonin kehittämä virtuaaliavustaja Alexa vain teeskentelisi ottavansa vastaan käskyjä.

Brittilehti The Independent on julkaissut koostevideon Johnsonin puheesta:

Rönsyilevässä puheessaan Johnson puhui hyvän tovin myös kreikkalaisesta mytologiasta ja Prometheuksesta, jonka maksaa kotka nokki aina uudelleen ja uudelleen. Tässä yhteydessä Johnson mainitsi brexitin ainoan kerran puheessaan.

”Se jatkui ikuisuuden – vähän kuin brexit Britanniassa, jos jotkut parlamentaarikot saisivat tahtonsa läpi”, Johnson sanoi.

Ilmeisesti Johnsonin puheen pääviesti oli se, että tekoälyä ei saa valjastaa pahoihin asioihin, vaan teknologisen kehityksen ja arvojen on kuljettava samaa tahtia.

Johnson piti puheensa samana päivänä, jona Britannian korkein oikeus linjasi Johnsonin toimineen laittomasti keskeyttäessään parlamentin työn.

LUE LISÄÄ: Boris Johnsonin hallituksen raju vastaisku keskeytyi huutomyrskyyn – ”Tämä parlamentti on kuollut”