Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ovat nostaneet Amazonin metsäpalojen yhteydessä keskusteluun brasialialaisen soijarehun.

Aikaisemmin sekä valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) ovat vaatineet tuontikieltoa ja boikottia brasilialaiselle lihalle. Lue tarkemmin: Ministeri Jari Leppä jyrähtää: ”Nyt olisi näytön paikka siirtyä sanoista tekoihin ja vetää brasilialainen liha pois myynnistä”

”Keskustan ministerit Mika Lintilä ja Jari Leppä ovat vaatineet brasilialaista lihaa boikottiin ja tuontikieltoon. Oikea vaatimus! En ole huomannut, ovatko vastineet tuontikieltoa myös brasilialaiselle rehulle. Se olisi vielä tärkeämpi vaatimus. Ei muuta kuin sitäkin vaatimaan”, Arhinmäki kirjoittaa Twitterissä.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Emma Kari on samoilla linjoilla.

”Brasilialaisesta lihasta puhuminen on poliitikoille helpompaa kuin rehusoijasta puhuminen. Suomalainen broileri kasvaa usein brasilialaisella soijalla. Kun vaaditaan lihantuonnin lopettamista, tulee vaatia myös rehusoijan tuonnin lopettamista.”

Hänen mukaansa ongelma on se, että lihaa yksinkertaisesti syödään liikaa.

”YK ja ilmastotutkijat ovat vuosia varoittaneet, ettei planeetta kestä tällaista lihankulutusta. Näitä varoituksia ei ole haluttu kuulla. Ongelma on se, että lihaa yksinkertaisesti syödään liikaa. Tällaista eläintuotantoa ei ole mahdollista ylläpitää kestävästi.”

Kari huomauttaa myös, että vain kuusi prosenttia soijasta menee ihmisten ravinnoksi.

”Jos soijan söisivät suoraan ihmiset, yhtäkään metsää ei tarvitsisi polttaa vaan jo tuhottuja alueilta voitaisiin metsittää uudelleen. Mutta soija ei mene ihmisten vaan eläinten ruuaksi. Siksi soijan viljelyyn tarvitaan valtavasti maata”, hän sanoo.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Brasilian Amazonin alueen metsäpalot ovat nousseet poliittisen keskustelun keskiöön niin Suomessa kuin maailmalla. Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on määrännyt maan armeijan auttamaan metsäpalojen sammuttamisessa Amazonin alueella. Hän sanoi samalla, ettei Brasiliaa saa rangaista taloudellisesti metsäpalojen vuoksi.

Sekä Ranska että Irlanti ovat väläyttäneet, etteivät ne vahvista kauppasopimusta Etelä-Amerikan maiden kanssa Brasilian tilanteen vuoksi. Suomessa on ministeritasolla puhuttu brasilialaisen lihan boikotoinnista.

Lue lisää: Suomi pelaa nyt kovilla: ”Brasilialaisen naudanlihan tuontikielto selvitettävä pikaisesti”

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) linjaa kuitenkin Demokraatin haastattelussa, että Brasiliaa pitää nyt tukea, jotta palot saadaan hallintaan.

”Jos nyt nämä Brasilian toimenpiteet ovat todellisia, tuetaan mieluummin niitä. Kun tässä oli jo entuudestaan sellainen blame game (syyttely) menossa siellä Brasiliassa, että kuka palot oli sytyttänyt ja kuka on syyllinen, niin sen sijaan oltaisiin konkreettisia ja saataisiin ne palot sammumaan. Myöskin sen takia, että tämä on niille naapurimaille myöskin todella vaikea tilanne. Tavallaan nyt ei ole ehkä sanktioiden aika vaan ihan konkreettinen palojen sammutusten aika.”

Lue myös:

Brasilian presidentti määräsi armeijan sammuttamaan metsäpaloja: ”Ei saa käyttää tekosyynä pakotteille”

Macron ja Bolsonaro ajautuivat sanasotaan metsäpaloista – ”Brasilian oma asia”

Järkyttävä kuva osoittaa Amazonin palojen mittakaavan – ”Brasilialaiset tuotteet boikottiin kunnes sikailu loppuu”

”Maapallon keuhkot ovat tulessa, koko maailman on nyt käännettävä katseensa Brasiliaan” – Ville Niinistö ja Petteri Orpo vaativat EU:lta toimia