Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on määrännyt maan armeijan auttamaan metsäpalojen sammuttamisessa Amazonin alueella. Hän sanoi samalla, ettei Brasiliaa saa rangaista taloudellisesti metsäpalojen vuoksi.

”Metsäpaloja on joka puolella maailmaa eikä niitä saa käyttää tekosyynä kansainvälisille pakotteille”, hän sanoi BBC:n mukaan.

Sekä Ranska että Irlanti ovat väläyttäneet, etteivät ne vahvista kauppasopimusta Etelä-Amerikan maiden kanssa Brasilian tilanteen vuoksi. Suomessa on ministeritasolla puhuttu brasilialaisen lihan boikotoinnista.

Lue lisää:

Ministeri Jari Leppä jyrähtää: ”Nyt olisi näytön paikka siirtyä sanoista tekoihin ja vetää brasilialainen liha pois myynnistä”

Suomi pelaa nyt kovilla: ”Brasilialaisen naudanlihan tuontikielto selvitettävä pikaisesti”

Brasilian tilanne on myös viikonloppuna pidettävä G7-maiden johtajien kokouksen asialistalla. Kokousta isännöivä Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsuu Amazonin sademetsän paloja globaaliksi kriisiksi.

Sademetsät ovat keskeinen hiilivarasto, sillä ne sitovat itseensä hiilidioksidia. Kun sademetsää palaa, hiilidioksidia pääsee vapautumaan ilmakehään, mikä kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Lue myös:

Macron ja Bolsonaro ajautuivat sanasotaan metsäpaloista – ”Brasilian oma asia”

Järkyttävä kuva osoittaa Amazonin palojen mittakaavan – ”Brasilialaiset tuotteet boikottiin kunnes sikailu loppuu”

”Maapallon keuhkot ovat tulessa, koko maailman on nyt käännettävä katseensa Brasiliaan” – Ville Niinistö ja Petteri Orpo vaativat EU:lta toimia