Britannian pääministeri Theresa May yrittää vielä saada brexit-suunnitelmansa taakse sitä vastaan äänestäneet konservatiivit ja Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n. May ei lupaa lykätä brexitiä eikä järjestää uutta kansanäänestystä.

May esitteli maanantaina Britannian parlamentille aikeitaan ratkaista lukkiutunut tilanne hallituksen kärsittyä viime tiistaina historiallisen tappion erosopimusäänestyksessä.

May ilmoitti, että hän palaa Brysseliin ja haluaa muutosta Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välisen rajan avoimuuden takaaviin järjestelyihin. Ne tulisivat voimaan, jos siirtymäaikana ei onnistuttaisi sopimaan uusista suhteista.

”Aion jatkaa keskusteluja tällä viikolla kansanedustajien, mukaan lukien DUP:n edustajien, kanssa siitä, miten voimme toteuttaa velvollisuutemme Pohjois-Irlannissa ja Irlannissa asuvia ihmisiä kohtaan tavalla, joka saa parlamentin tuen. Noiden keskustelujen tulokset aion esittää EU:lle”, May sanoi.

Kovan linjan brexitin ajajat ja DUP vastustavat takeita, jotka heidän mielestään sitovat Britannian tulliliittoon EU:n kanssa ja Pohjois-Irlannin sisämarkkinasäännöksiin muusta Britanniasta poiketen. EU:n edustajat ovat todenneet, ettei sopimusluonnosta haluta avata ja Irlannin rajaa koskevia takeita muuttaa.

Pääministeri May lupasi kansanedustajille, että parlamentin roolia vahvistetaan brexitin jälkeisissä, uusia suhteita koskevissa neuvotteluissa. Mayn mukaa brexit ei merkitsisi työtekijöiden oikeuksien ja ympäristösäännösten heikennystä. Parlamentti voisi käsitellä tulevaisuudessa EU:n näihin asioihin tekemiä muutoksia.

Brexitiä ei aiota peruuttaa

Britannia on tänään käynnistänyt kokeilun jälkeen virallisesti EU-kansalaisten rekisteröitymisen, jolla yli viisi vuotta maassa asuneille myönnetään vakiintunut asema. May lupasi, että suunniteltua 65 punnan eli 74 euron maksua ei peritä vakiintuneen aseman hakemisesta.

Theresa May totesi, ettei brexitiä aiota peruuttaa, eikä lykätä maaliskuun 29. päivästä.

”EU ei todennäköisesti suostuisi artiklan 50. lykkäämiseen ilman suunnitelmaa siitä, kuinka aiomme saada sopimuksen hyväksytyksi”, May sanoi.

Hänen mukaansa paras tapa estää sopimukseton brexit on äänestää hänen sopimuksensa puolesta.

Pääministeri pysyi aiemmassa kannassaan, ettei uutta kansanäänestystä järjestetä. Hänen arvionsa on, ettei sille ole riittävästi tukea parlamentissa.

Mayn esityksestä jatketaan keskusteluja ja äänestetään ensi viikon keskiviikkona 29. tammikuuta. EU:n kanssa neuvoteltu erosopimusluonnos ja siihen liittyvä poliittinen julkilausuma tulevien suhteiden suunnasta tuodaan ilmeisesti uudelleen parlamentin äänestettäväksi helmikuussa.

Kansanedustajat esittävät omia muutosehdotuksiaan, joilla yritetään estää sopimukseton brexit. Eräät kansanedustajat myös yrittävät siirtää brexitin ratkaisuvallan parlamentille, jos hallitus ei onnistu saamaan riittävää tukea.

Theresa May kävi häviön jälkeen keskustelukierroksen omien kansanedustajiensa ja oppositiopuolueiden johtajien ja kansanedustajien kanssa. May arvosteli oppositiojohtajaa, työväenpuolueen Jeremy Corbynia, joka ei osallistunut tapaamisiin. Corbyn asetti ennakkoehdoksi sen, että May rajaa pois sopimuksettoman brexitin.