Britannian konservatiivien kapinalliset ja tukipuolue DUP aikovat palata ruotuun ja tukea hallitusta keskiviikkoillan luottamuslauseäänestyksessä.

Britannian pääministeri Theresa May teki historiaa tiistai-iltana, kun hän hävisi parlamentissa ennätyksellisellä 230 äänellä äänestyksen brexit-sopimusluonnoksesta. Tappion jälkeen poikkeuksellista oli, ettei hän eronnut vaan ilmaisi olevansa valmis luottamuslauseäänestykseen.

Mayn ennakoidaan voittavan keskiviikkoiltana pidettävän äänestyksen, vaikka työväenpuolue ja muut oppositiopuolueet haluavat antaa epäluottamuslauseen. Mayta tukemaan palannevat tiistaina kapinoineet oman puolueen 118 kansanedustajaa sekä 10 Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:n edustajaa.

DUP:lla on sopimus taata konservatiivien parlamenttienemmistö, mutta puolue on tyytymätön brexit-sopimuksen Irlannin rajan avoimena pitäviin takuujärjestelyihin. Puolueen varajohtaja Nigel Dodds vahvisti illalla BBC:lle puolueensa tukevan Mayta luottamuslauseäänestyksessä.

Digitaalisen mallin avulla voidaan ajaa erilaisia simulaatioita, kokeilla uusia skenaarioita tai ennakoida ongelmatilanteita.

“Sopimus osoittaa, että tosipaikan tullen, kun hallituksen hengissä säilyminen on uhattuna, DUP pystyy pitämään hallituksen vallassa”, Dodds sanoi.

LUE LISÄÄ: Donald Tuskilta vihjaus briteille: ”Jos sopimus on mahdoton eikä kukaan halua sopimuksetonta eroa niin…”

Jos May odotusten mukaan jatkaa, hänen on maanantaihin mennessä esiteltävä parlamentille suunnitelmansa brexit-umpisolmun ratkaisemiseksi. May lupasi neuvotella oman puolueensa eri ryhmittymien lisäksi muiden puolueiden kanssa.

Rahamarkkinoilla reagoitiin yllättävän myönteisesti Britannian ja EU:n neuvotteleman sopimuksen kaatumiseen parlamentissa. Taustalla ovat arvelut siitä, että parlamentti on ottanut lisää valtaa ja ettei se päästä sopimuksetonta brexitiä tapahtumaan.

Finanssikeskus Cityssä oltiin pettyneitä siihen, ettei sopimusta hyväksytty. Cityn hallintoelimen politiikasta vastaava Catherine McGuinness vaati hallitusta nopeasti tekemään vaihtoehtosuunnitelman hallitun eron takaamiseksi.

”Rahamarkkinoiden vakautta ei saa vaarantaa korkeiden panosten poliittisella pokerilla. Kaikkien puolueiden poliitikkojen pitäisi etsiä yhdessä käytännöllisiä ratkaisuja estääkseen sopimuksettoman brexitin. Se olisi valtavan vahingollinen tulos kotitalouksille ja liiketoiminnalle kanaalin molemmin puolin”, McGuinness totesi lausunnossaan.

Lue myös:

Suomi valmistautuu Ison-Britannian ”no deal” -eroon – Ministeriö: Jopa 5 000 brittiä voi hakea oleskelulupaa, nyt kannattaa rekisteröityä

May varoitti brexitin kannattajia vakavasti – Ratkaiseva äänestys Britanniassa