Britannian parlamentin arvioidaan hyväksyvän pääministeri Boris Johnsonin neuvotteleman brexit-sopimuksen sittenkin jo alkavalla viikolla. Sopimuksesta on määrä äänestää uudelleen tiistaina.

Johnson ei tuonut lauantaisessa parlamentin alahuoneen erityisistunnossa äänestykseen EU-johtajien torstaina hyväksymään sopimusluonnosta, kuten suunnitelma oli. Hän perui äänestyksen parlamentin hyväksyttyä muutosehdotuksen, joka edellyttää brexit-lakien käsittelyä ennen hyväksynnän antamista sopimukselle. Opposition äänin tehdyllä päätösellä haluttiin estää se, että Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa, jos sopimusta ei ehdittäisi siihen mennessä saada laiksi.

Lue lisää:

BBC:n tietojen mukaan työväenpuolue ja Pohjois-Irlannin demokraattinen unionistipuolue DUP pyrkivät saamaan samaan äänestykseen muutosehdotuksen Britannian pysymisestä tulliliitosta ja mahdollisesti myös uudesta brexit-kansanäänestyksestä.

”Super-lauantain lässähdystä ei tarvi harmitella, koska ensi viikosta tulossa monumentaalinen. Tulliliittoäänestys yhtä kiinnostava kuin UK:n erosopimus, koska voi triggeröidä vaalit. Lisäksi Johnsonin luottamusäänestys voi olla tiedossa”, poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen arvioi Twitterissä.

Myös suurpankki UniCreditin pääekonomisti Erik Nielsen uskoo, että brexit-sopimus hyväksytään alkavalla viikolla.

”Uskon, että alahuone hyväksyy sopimuksen, mutta äänestyksestä tulee äärimmäisen tiukka. Oppositio tulee tietenkin esittämään sekä uutta brexit-kansanäänestystä että äänestystä tulliliitosta, mutta on hyvin epätodennäköistä että se saisi enemmistön ehdotustensa taaksen”, hän ennakoi sunnuntai-iltana julkaisemassaan markkinakommentissa.

”Edessä on ainakin vuosikymmen epävarmuutta”

Nielsen uskoo Britannian lähtevän EU:sta pian, jos ei lokakuun lopussa, niin lyhyen teknisen lykkäyksen jälkeen. Hän varoittaa epävarmuuden silti jatkuvan vielä pitkään.

”Vaikka Johnson saisi sopimukselleen parlamentin hyväksynnän, kyse ei silti ole muusta kuin sopimuksesta ilman mitään yksityiskohtia esimerkiksi kaupasta ja investoinneista muiden maiden kanssa. Edessä on ainakin vuosikymmen epävarmuutta, mikä tarkoittaa, että Britannian kasvu tulee jäämään verrokkimaita hitaammaksi tulevina vuosina.”

Eurooppalaiseen politiikkan erikoistunut yliopistotutkija Timo Miettinen sanoo, että edessä on kolme eri vaihtoehtoa: perustuslaillisen kriisin siemen, ”kuoppa brexit-tiessä” tai ”kokonaan uusi tuotantokausi” brexitissä.

”Ajatuksena on, että erosopimus voidaan tuoda vielä äänestykseen maanantaina tai tiistaina ennen kuin lisäajan tarpeesta lähdetään neuvottelemaan. Jos äänestys kuitenkin viivästyy tai Johnson kieltäytyy neuvottelemasta EU:n kanssa, päätös haastetaan luultavasti oikeudessa. Perustuslaillisen kriisin siemen. Oppositiolla on toki käsissään myös epäluottamuslause, joka voisi johtaa väliaikaishallituksen muodostamiseen”, hän arvioi Twitterissä.

Jos Ronkaisen ja Nielsenin ennakoima vaihtoehto brexit-sopimuksen hyväksymisestä alkavalla viikolla toteutuu, kyseessä on Miettisen mukaan vain pieni hidaste. Tässä vaihtoehdossa hänen mukaansa keskeistä ovat erosopimuksen sitominen uuteen kansanäänestykseen ja äänestys tulliliitosta.

”Ja tässä voisi olla jälleen mahdollisuus korkata brexitin uusi tuotantokausi! Johnson ei saisi äänestystä erosopimuksestaan, koska se vesittyisi muutosehdotusten kautta! Luultavasti lisäaikaa haettaisiin ja edessä olisi uudet vaalit loppuvuodesta. ”

Britannian ulkoministeri Dominic Raab arvioi sunnuntaina BBC:lle, että parlamentin enemmistö äänestää brexit-sopimuksen puolesta alkavalla viikolla. Raab uskoo Britannian EU-eron toteutuvan suunnitellusti lokakuun lopussa.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) mukaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk tulee olemaan yhteydessä EU-maiden päämiehiin, jotta kaikki 27 jäsenmaata voivat ottaa kannan Britannian hallituksen esittämään lykkäykseen.

”Näen lisäajan myöntämisen järkeväksi ja toivon, että erosopimuksen käsittely Britanniassa etenee. Suomi yhdessä muiden EU-maiden kanssa, pitää tärkeänä neuvotellun erosopimuksen hyväksymistä. Sopimuksettoman eron välttäminen on niin unionin kuin Britannian kansalaisten ja yritysten edun mukaista. Euroopan unioni jatkaa omalta osaltaan neuvotellun sopimuksen mukaista valmistautumista ja ratifiointiprosessia”, hän totesi tiedotteessaan.

Britannian EU:lle lähettämän lykkäyspyynnön teksti on laista, joka velvoitti hakemaan lauantai-iltana jatkoaikaa kolme kuukautta, tammikuun loppuun. Pyynnön lähetys oli lain vaatimus, koska Britannian parlamentti ei hyväksynyt EU:n kanssa neuvoteltua erosopimusta. Pääministeri Johnson ei kuitenkaan allekirjoittanut kirjettä.