Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Angela Merkel keskustelivat aamulla puhelimitse brexit-tilanteesta. Sen jälkeen Britannian hallituslähde piti sopimukseen pääsyä ”periaatteessa mahdottomana, ei vain nyt vaan lopullisesti”.

Brittimedian otsikot tiistaina illansuussa kertovat neuvotteluiden olevan nyt todellakin kaatumassa, tällä kertaa todennäköisesti lopullisesti.

Brittilähteen mukaan Merkel piti sopimuksen ehtona sitä, että Britanniaan kuuluva Pohjois-Irlanti olisi jatkossakin EU:n tulliliitossa. Merkel olisi myös sanonut, että sopimusta ei voida perustaa Johnsonin hallituksen viime viikolla antamiin ehdotuksiin.

BBC:n mukaan pääministerin edustaja olisi sanonut Johnsonin ja Merkelin keskustelujen jälkeen:

”Keskustelut Brysselin kanssa ovat lähellä katkeamista huolimatta siitä, että Britannia on tehnyt paljon myönnytyksiä.”

Brittiehdotuksilla yritettiin ratkaista aiemman sopimusluonnoksen kiistelty kohta, joka koski Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan rajan pitämistä avoimena brexitin jälkeen. Brittiehdotuksen mukaan tavarakaupassa Pohjois-Irlanti seuraisi EU:n sisämarkkinasäännöksiä, mutta alue lähtisi muun Britannian mukana tulliliitosta.

EU:n edustajat eivät ole hyväksyneet brittiehdotuksia siitä, miten tullijärjestelyt hoidettaisiin. Britannian mukaan tarkastuksia ei tarvita rajalla, vaan niitä hoidetaan teknisin järjestelyin ja muissa tiloissa.

Tyytyväisiä ei olla myöskään ehdotukseen, jonka mukaan Pohjois-Irlannin hallinto voisi neljän vuoden välein päättää EU-säännösten noudattamisesta kaupassa.

Osapuolet ovat syyttäneet toisiaan Irlannin saaren tilanteen rauhoittaneen, vuoden 1998 sopimuksen vaarantamisesta. Se edellyttää sitä, ettei Irlannin halkovalle rajalle tule rajapyykkejä ja tulliasemia.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin mukaan EU päättäisi tämän viikon aikana siitä, onko uusi sopimusluonnos mahdollinen. EU-johtajat kokoontuvat ensi viikolla Brysseliin huippukokoukseen, jossa brexit-tilannetta arvioidaan.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk totesi tviitissään Boris Johnsonille: ”Vaakalaudalla ei ole jonkun typerän syyttelypelin voitto. Vaakalaudalla on Euroopan ja Britannian tulevaisuus sekä ihmistemme turvallisuus ja intressit.”

Konservatiiveja lähellä oleva The Spectator -lehti julkaisi maanantai-iltana Johnsonin sisäpiiriin kuuluvan henkilön arvion, jonka mukaan neuvottelut ovat kariutumassa ja hallitus ajaa sopimuksetonta brexitiä. Hallitus toivoo EU-maiden estävän jatkoajan saamisen, jos sitä joudutaan pyytämään, kuten laki edellyttää.

Kirjoituksen mukaan konservatiivihallitus tarjoaisi yhteistyötä EU-maille, jotka vastustavat brexitin lykkäystä, mutta vetäisi sen jatkoajan tukijoilta. Liikenneministeri Grant Shapps on kiistänyt, että Britannia suunnittelisi rankaisevansa brexitin lykkäystä tukevia maita.