Euroopan unionin ja Britannian viikonloppuna käydyt brexit-neuvottelut ovat päättyneet tuloksettomina.

Lauantaina sopimusta pidettiin vielä hyvinkin mahdollisena, mutta sunnuntai-iltana EU:n neuvottelijat kertoivat Bloombergille, ettei neuvotteluissa ole edistytty tarpeeksi, eikä Britannia ole esittänyt riittävää suunnitelmaa erosopimuksen pohjaksi.

Lue myös:

Brittipääministeri Boris Johnson puolestaan arvioi BBC:lle, että edessä on vielä paljon tehtävää.

”Pidän sopimusta edelleen mahdollisena, mutta paljon töitä on tehtävänä.”

Euroopan komission eroava puheenjohtaja Jean-Claude Juncker kertoi tiedottajansa välityksellä pitävänsä brexitin lykkäystä mahdollisena, jos britit sitä pyytävät.

”Jos Boris Johnson tekee tällaisen pyynnön, mitä hän todennäköisesti ei tee, pitäisin siitä kieltäytymistä ihmeellisenä”, hän sanoi lausunnossaan.

Neuvotteluiden takapakin taustalla on ainakin Pohjois-Irlannin DUP-puolueen ilmoitus, ettei hyväksy esitettyä kompromissia Irlannin rajakysymyksen ratkaisemiseksi.

”Pohjois-Irlannin täytyy pysyä Britannian tulliliitossa, piste”, puoluetta johtava Nigel Dodds sanoi The Guardianille.

Samaan aikaan Britaniassa voimistuvat vaatimukset uudesta kansanäänestyksestä. The Guardianin tietojen mukaan oppositiopuolue Labour arvioi saavansa hankkeeseen mukaan myös hallituksessa istuvien konservatiivien entisiä ja nykyisiä edustajia.

”Tavoitteenamme on mahdollisimman suuren enemmistön kokoaminen. Sitten katsomme, joko Boris Johnson on valmis myöntämään, että uusi kansanäänestys olisi paras myös hänelle”, opposition edustaja sanoo.

EU:n 27 jäsenmaata arvioivat tilannetta huomenna maanantaina. Tiistaina koolla ovat Eurooppa-ministerit ja torstaina EU-johtajat kokoontuvat ratkaisevaksi luonnehdittuun huippukokoukseen Brysselissä. Brittiparlamentti käsitelee asiaa historiallisessa istunnossaan ensi lauantaina. Britannian on nykyisen aikataulun mukaan määrä erota EU:sta lokakuun lopussa.

Lue myös: