Britannian uuden parlamenttikauden avajaiset järjestettiin brexit-sekamelskasta ja hallituksen ja alahuoneen riidoista huolimatta arvokkain perinteisin menoin. Kuningatar Elisabet II saapui hevosten vetämin vaunuin parlamenttiin, jossa hänet ja seuralaisena ollut Walesin prinssi Charles otettiin seremoniallisesti vastaan.

Kuningatar Elisabetin rooli oli lukea puhe, joka on Boris Johnsonin hallituksen käsialaa ja esittelee sen suunnittelemia lakiehdotuksia. Kuningatar totesi, että hänen hallituksensa päätavoite on aina ollut toteuttaa Yhdistyneen kuningaskunnan lähtö EU:sta 31. lokakuuta.

Samaan aikaan Brysselissä neuvottelijat yrittivät löytää viime hetken sopua erosopimuksesta. Jos yhteisymmärrykseen päästään, sopimusluonnos esitellään EU-johtajien huippukokouksessa torstaina ja tuodaan brittiparlamenttiin lauantaina.

“Hallitukseni aikoo työskennellä saavuttaakseen Euroopan unionin kanssa uuden kumppanuuden, joka perustuisi vapaakauppaan ja ystävällismieliseen yhteistyöhön. Ministerini työskentelevät saavuttaakseen uudet kalastusta, maataloutta ja kauppaa koskevat järjestelmät käyttäen hyväksi mahdollisuuksia, joita EU:sta lähtö tarjoaa”, kuningattaren puheessa todettiin.

Siinä mainittiin lakiesitys, jolla brexitin jälkeen EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus päätettäisiin ja maahanmuuton perusteeksi otettaisiin taitoihin perustuva pisteytysjärjestelmä. Kuningatar rauhoitteli kuitenkin jo maassa asuvia EU-kansalaisia.

“Hallitukseni pysyy sitoutuneena varmistamaan sen, että EU-maista tulleilla asukkailla, jotka ovat rakentaneet elämänsä täällä ja antaneet suuren panoksensa Britannialle, on oikeus jäädä.“

Keskeisenä ehdotuksissa olivat lakiin ja järjestykseen liittyvät uudistuksen. Ehdotetun lakimuutoksen mukaan vakavista rikoksista tuomittuja ei voitaisi vapauttaa tuomion puolivälissä, vaan aikaisintaan kun kaksi kolmannesta tuomiosta on istuttu.

Tiukempia toimia ehdotetaan myös ulkomaalaisia rikollisia vastaan, jotka ovat palanneet maasta poistamisen jälkeen. Hallitus ajaa myös uudistuksia rautateiden toimilupajärjestelmään sekä ympäristölakia, joka asettaisi tavoitteet muovin, ilman ja vesien saasteiden vähentämiselle.

Yhteensä ohjelmassa on 22 lakiesitystä. Parlamentti aloittaa maanantaina keskustelut puheesta ja siitä äänestetään ensi viikolla, mutta se saatetaan hylätä. Pääministeri Johnsonilla ei ole enemmistöä alahuoneessa, ja hän on tähän mennessä hävinnyt kaikki merkittävät äänestykset.

Hallitus voi antaa lakiesityksiä, mutta niiden läpimenosta ei ole mitään takeita. Ohjelman toteutus voi tyssätä lyhyeen myös siksi, että ennenaikaisten parlamenttivaalien mahdollisuus on suuri.

Opposition työväenpuolue on pitänyt koko avajaisten järjestämistä ja puhetta vaaleihin valmistumisena. Työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbyn totesi Sky Newsille:

“Kuningattaren puheen ja parlamentin avajaisten pitäminen on naurettavaa. Tosiasiassa meillä on puoluepoliittinen lähetys valtaistuimen askelmilta.”

Uuden parlamenttikauden avajaiset ja kuningattaren puhe olivat syy, millä pääministeri Johnson lähetti parlamentin syyskuussa viisi viikkoa pitkäksi aiotulle tauolle. Ratkaisu raivostutti kansaa ja poliitikkoja. Korkein oikeus piti keskeytystä laittomana ja parlamentti palasi töihin. Kuningattaren puheen valmistelut onnistuivat lopulta viiden päivän tauolla.