Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vahvisti puoliltaöin Suomen aikaa tviitillä saaneensa Britannialta brexitin lykkäyspyynnön. Hän aikoo keskustella EU-johtajien kanssa siitä, kuinka pyyntöön reagoidaan.

Kirjeen lykkäyspyynnön teksti on laista, joka velvoitti hakemaan lauantai-iltana jatkoaikaa kolme kuukautta, tammikuun loppuun. Pyynnön lähetys oli lain vaatimus, koska Britannian parlamentti ei hyväksynyt EU:n kanssa neuvoteltua erosopimusta.

BBC:n mukaan pääministeri Boris Johnson ei ollut allekirjoittanut kirjettä. Sen mukana oli Britannian EU-lähettilään Tim Barrowin lähetekirje, jossa selitetään kirjeen olevan kopio laista.

Lisäksi Johnson on tiettävästi lähettänyt toisen, allekirjoitetun kirjeen, jossa hän pitää brexitin uutta lykkäystä virheenä, joka ei palvelisi Britannian tai EU:n etuja. Hän olisi jopa kehottanut EU:ta viestittämään brittiparlamentille, että sen pitää edetä sopimuksen hyväksymisessä.

Johnson ei tuonut parlamentin alahuoneen erityisistunnossa äänestykseen EU-johtajien torstaina hyväksymään sopimusluonnosta, kuten suunnitelma oli. Hän perui äänestyksen parlamentin hyväksyttyä muutosehdotuksen, joka edellyttää brexit-lakien käsittelyä ennen hyväksynnän antamista sopimukselle.

Opposition äänin tehdyllä päätösellä haluttiin estää se, että Britannia lähtisi EU:sta ilman sopimusta lokakuun lopussa, jos sopimusta ei ehdittäisi siihen mennessä saada laiksi.

Jatkoaikavaatimus sisältyy lakiin, jota kutsutaan sen esittäjän, työväenpuolueen kansanedustajan Hilary Bennin mukaan Bennin laiksi. Benn tviittasi, että kirjeen jättäminen allekirjoittamatta oli moukkamaista käytöstä.

Lue lisää: