EU:n brexit-neuvottelija Michel Barnier kertoi tiedotustilaisuudessa yksityiskohtia EU:n ja Britannian brexit-sopimuksesta.

Barnierin mukaan neuvottelut olivat haastavat, mutta EU ja Britannia pääsivät ratkaisuun, joka ”pitää yllä rauhan ja vakauden Irlannissa, ja suojelee EU:n sisämarkkinoita”.

”Loimme uuden ratkaisun välttääksemme kovan rajan ja suojellaksemme rauhaa ja vakautta Irlannin saarella. Ratkaisu sopii EU:lle, Britannialle ja Pohjois-Irlannin ihmisille”, Barnier sanoi.

Sopimuksen palaset pysyivät muutamia kohtia lukuun ottamatta lähellä viime marraskuista sopimusta. LUE MYÖS:

Nyt sovittuun sopimukseen tulee siirtymäaika, joka kestää vuoden 2020 loppuun asti. Tarvittaessa siirtymäkausi voi Barnierin mukaan jatkua yhteisellä päätöksellä pidempäänkin.

Pohjois-Irlanti jää rajoitetusti osaksi EU:n sisämarkkinasääntöjä liittyen muun muassa tavaroihin, maataloustuotteisiin ”kovan rajan” välttämiseksi.

EU ja Britannia löysivät tavan välttää tullit Irlannin rajalla siten, että samanaikaisesti Pohjois-Irlanti jää osaksi Britannian tullialuetta. Osaan Pohjois-Irlantiin tuotavista tuotteista sovelletaan vastedes EU:n tulleja.

Lisäksi EU ja Britannia sopivat uudesta suostumusmekanismista, joka antaa Pohjois-Irlannin edustajille mahdollisuuden päättää, jäävätkö ne pitkäaikaisesti osaksi järjestelyä vai luovutaanko siitä.

Komissio suosittelee Euroopan parlamenttia antamaan suostumuksensa sopimukselle.

LUE LISÄÄ: