Viikonlopun intensiiviset brexit-neuvottelut eivät ole vielä tuottaneet tulosta.

EU:n neuvottelija Michel Barnier tiedotti EU-maiden edustajia Brysselissä sunnuntaina. Hänen mukaansa Britannian ehdotukset eivät ole tarpeeksi täsmällisiä, mikä jättäisi EU:n sisämarkkinat alttiiksi väärinkäytöksille, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Neuvottelut jatkuvat vielä tänään Brysselissä ja alkaa näyttää siltä, että sopu ei välttämättä synny torstaina alkavaan huippukokoukseen mennessä. EU:n puolelta tuloksia halutaan keskiviikkoon mennessä, jotta asian saisi huippukokouksen agendalle.

Eri medioiden lähteet sanoivat, että sopimus huippukokoukseen mennessä näyttää vaikealta.

Mahdollista on toki järjestää ylimääräinen huippukokous juuri ennen lokakuun loppua, jolloin Britannian on määrä lähteä EU:sta. Pöydällä on myös yhä brexitin lykkäämisen mahdollisuus.

The Financial Timesin mukaan EU on ollut hämmentynyt Britannian uudesta tulliehdotuksesta. Sen tarkoituksena on pitää Pohjois-Irlanti Britannian tullialueessa, mutta välttää siitä huolimatta kova raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä.

Britannia ehdottaa, että Pohjois-Irlantiin saapuvia tuotteita kohdellaan eri tavalla riippuen siitä, jäävätkö ne Britanniaan kuuluvaan Pohjois-Irlantiin tai EU:n osana olevaan Irlantiin.

Vaikka Pohjois-Irlanti kuuluisi Britannian tullialueeseen, se noudattaisi yhä myös EU:n säädöksiä ja käytäntöjä. Tarkoituksena olisi hyvittää tullimaksuja sen mukaan, jos ne jäävät Britannian tullialueelle tai menevät eteenpäin EU:n sisämarkkinoille, kertoo Irlannin yleisradio RTE.

Barnier on varautunut järjestelmää kohtaan, koska nykyään on lähes mahdotonta valvoa, mihin tavarat päätyvät ja nykyiset alihankintaketjut ovat monimutkaisia.

EU:n puolella pelkona on, että sisämarkkinat altistuvat väärinkäytöksille. EU:n huolena on, miten huolehtia siitä, että Pohjois-Irlantiin suunnatut tuotteet tosiaan jäävät vain Pohjois-Irlantiin.

Britannian pääministeri Boris Johnsonin päänvaivana on myös pohjoisirlantilainen DUP-puolue, joka on tukenut konservatiivihallitusta. Se on varautunut Britannian uusinta ehdotusta kohtaan.

Ilman DUP:n kannatusta Johnson tuskin saa enemmistöä uudelle sopimukselle brittiparlamentissa. Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn sanoi viikonloppuna, ettei todennäköisemmin tue mitään Johnsonin neuvottelemaa sopimusta.