Ison-Britannian politiikassa kuohuu nyt toden teolla. Myllerrystä on molemmissa pääpuolueissa, konservatiiveissa ja työväenpuolueessa.

Työväenpuolue Labourin johtajaa Jeremy Corbynia on vaadittu jo päivien ajan eroamaan ja Labourin varjohallituksen ministereitä on lähtenyt. Tilanne on muuttunut välillä jopa surkuhupaisaksi. BBC kertoi aiemmin tänään, että neljä työväenpuolueen parlamentaarikkoa yrittää päästä Corbynin puheille, mutta yksi, Diane Abbott, estää heidän kulkuaan Corbynin toimiston ovella. Myöhemmin Abbot julkaisi itsestään selfien, jossa hän on terassilla.

Konservatiivien pääministerikisassa on tänään seurattu tapahtumasarjaa, joka hakee vertaistaan tv-sarjoista. Brexit-keulahahmo, parlamentaarikko Boris Johnson järisytti poliittista kenttää jättäytymällä pois kisasta sen jälkeen kun hänen tukijansa, oikeusministeri Michael Gove oli lähtenyt siihen mukaan.

Arvostettu Financial Times kertoo analyysissaan päivän tapahtumista. Niihin kuuluu julkisuuteen tahallisesti tai tahattomasti vuodettu Goven journalistivaimon sähköpostiviesti, jossa Johnsonin johtajuus asetetaan kyseenalaiseksi.

”Vallankaappaus” huipentui tänään, kun Gove ilmoittautui pääministerikisaan ja samalla sanoi myös julkisesti, ettei Johnsonista ole maan johtajaksi. BBC:n mukaan Goven ratkaisu tuli puskista myös Johnsonille itselleen, joka sai Govelta tiedon tämän aikeista viiden minuutin varoitusajalla. Gove on useasti aiemmin sanonut, ettei halua pääministeriksi.

Gove on vanha väistyvän pääministerin, EU-kannattaja David Cameronin liittolainen, joka kuitenkin siirtyi Brexit-puolelle. FT kuvaileekin, että Gove on nyt onnistunut tuhoamaan kahden näkyvän liittolaisensa uran: Cameronin ja Johnsonin.

Johnsonin tukijoiden on kuvailtu olevan pettyneitä ja vihaisia, osa parlamentaarikoista jopa itki Johnsonin ilmoituksen jälkeen. Heidän mielestään Gove puukotti Johnsonia selkään poliittisesti; Johnsonin isä on heittänyt ilmoille ”Sinäkin, Brutukseni” -lausahduksen.

Toisaalta Goven tukijoukot ovat kertoneet, että Johnsonin tapa kerätä tukea itselleen on ollut kaoottinen. Huhujen mukaan Johnson on jättänyt saapumatta tärkeisiin tapaamisiin eikä sitoutunut pääministerikisaan.

BBC kertoo huhuista, joiden mukaan kaiken takana ovat David Cameron ja valtiovarainministeri George Osborne, jotka halusivat estää Johnsonin nousun valtaan.

BBC muistutaa myös, että David Cameron, Boris Johnson, Michael Gove ja George Osborne ”kasvoivat yhdessä – henkilökohtaisesti ja poliittisesti”. Mutta kansanäänestys EU-jäsenyydestä repi läpi vanhojen valojen.

BBC arvioi FT:n tavoin, että Goven ratkaisu on armoton, ja että koko totuus selvinnee vasta muistelmista.

Lue myös: Boris Johnsonin porukka nyt ”ällikällä lyöty” – ”Ihmiset itkevät”