Suuren euromaan Italian pankkisektorin kriisi syvenee, kirjoittavat arvostetut talouslehdet Financial Times ja Wall Street Journal.

FT:n mukaan EU:ssa on suhtauduttu Italian pankkien tilanteeseen ylimalkaisesti. Jos tämä asenne jatkuu, ”EU on vaarassa laukaista traagisen uusinnan vuoden 2011 euroalueen kriisistä”, FT varoittaa.

The Australian Business Review puolestaan varoittaa, että Italian ja Euroopan unionin välisen kiistan täysimittainen puhkeaminen olisi Euroopan vakaudelle pahempi isku kuin Britannian EU-ero eli Brexit.

Italian ja EU:n välinen ristiriita on pahentunut Brexit-tuloksen jälkeen.

Italian on julkisuudessa kerrottu varautuvan EU:n uusien sääntöjen rikkomiseen ongelmissa olevien pankkiensa pelastamiseksi. Italia on kuitenkin kiistänyt tiedot.

Deutsche Welle ja FT kertovat, että erityisen vaikea tilanne on MPS-pankilla (Monte dei Paschi di Siena). Se on perustetu vuonna 1472 ja on DW:n mukaan maailman vanhin toiminnassa oleva pankki.

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Pia-Noora Kauppi linjaa, ”ettei Brexitistä voi tehdä keppihevosta, joka oikeuttaisi Italiaa toimimaan vastoin EU:ssa yhdessä hyväksyttyjä sääntöjä”.

– Pankkien pääomittaminen julkisista varoista on kiellettyä valtiontukea ja sotii vastoin sijoittajavastuun periaatteita. Mikä on markkinoiden luottamus sijoittajanvastuun toteutumiseen jatkossa, jos heti ensimmäisessä tositilanteessa isolle euromaalle sallitaan poikkeuksia? Kauppi kirjoittaa.

Brexit on iskenyt erityisen voimakkaasti Italian pörssiin, FT kirjoittaa. Lehden mielestä tämä heijastelee pelkoja jopa koko EU:n hajoamisesta.

FT arvioi, että Italia voisi pyytää EU:lta apupakettia, mutta siihen liittyy ikävä leima. Lehti arvioi, että ongelma on niin suuri, että Italian pääministeri Matteo Renzi harkitsee radikaalia pankkipelastusta.