Lontoo

Britannian pääministerin Boris Johnsonin johtama konservatiivinen puolue on ollut kärkiasemassa reilun kuukauden jatkuneen parlamenttivaalikampanjan ajan. Mielipidemittauksissa ero verrattuna haastajaan, työväenpuolueeseen, on ollut kymmenisen prosenttiyksikköä ja välillä ylikin.

Ero saattaa kaventua, arvioi valtiotieteen professori Justin Fisher Lontoon Brunel-yliopistosta.

”Useat kyselyt näyttävät, että konservatiivien nauttima johto on putoamassa alle kymmeneen prosenttiyksikköön. Jos se olisi 7–8 prosenttiyksikköä, siitäkin olisi vaikea ennustaa paikkamääriä”, Fisher sanoo.

Britannian enemmistövaalijärjestelmässä vain vaalipiirin suosituimman ehdokkaan äänet vaikuttavat tulokseen. Tämä vaikeuttaa kansanedustajien määrän ennakoimista puolueiden kannatusprosenteista.

YouGov teki hiljattain tarkemman vaalipiirikohtaisen ennusteen. Sen mukaan konservatiivit saisivat selvän parlamenttienemmistön. Kaksissa viime vaaleissa tulos on tosin poikennut kyselyistä, ja näin voi Fisherin mukaan käydä nytkin.

”On mahdollista, ettei ylivoimaista enemmistöä saavuteta. Konservatiivit on lähes varmasti suurin puolue. Koska mikään muu puolue ei todennäköisesti halua yhteistyötä heidän kanssaan, lopputuloksena voi olla jonkinlainen kansallisen yhtenäisyyden hallitus”, Fisher arvelee.

Yksi mahdollisuus olisi työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin hallitus, jolle tukea antaisivat pienpuolueet, liberaalidemokraatit, Skotlannin ja Walesin kansallispuolueet ja vihreät.

Liberaalidemokraattien johtaja Jo Swinson on ilmoittanut, ettei hän tukisi Johnsonin tai Corbynin hallitusta. Hän on ehdottanut eri puolueiden poliitikoista koostuvaa yhteishallitusta, jos tulos on tasapeli.

Vaalikampanjointi on sujunut matalammalla profiililla kuin aiemmissa vaaleissa.

Professori Fisher uskoo, että vauhtia tulee vielä viimeisellä viikolla ja äänestysosanotto nousee kohtuulliseksi. Innostusta on saattanut laimentaa se, että vaalit pidetään poikkeuksellisesti talviaikaan.

Monet äänestäjät eivät ole tyytyväisiä kummankaan pääpuolueen johtoon.

Kampanjoinnin aikana kahden suurimman puolueen kannatus on kuitenkin noussut pienpuolueiden kustannuksella. Brexit-puolueelta tukea on vienyt päätös, ettei ehdokkaita aseteta konservatiivien hallitsemissa vaalipiireissä.

”Liberaalidemokraateille kannatusluku on varmasti pettymys. Jos he pystyvät keskittämään ääniä siellä, missä pitää, he voivat saada nykyistä kannatusta paremman tuloksen.”

Odotetusti brexit on hallinnut vaalitaistoa, varsinkin Johnsonin kampanjoinnissa. Sen ohella keskustelua ovat nostattaneet julkiset palvelut, erityisesti terveydenhuolto- järjestelmä NHS.

”Työväenpuolue on yrittänyt työntää NHS:ää avainkysymykseksi. Aiemmissa vaaleissa se on ollut tärkeä aihe äänestäjille, ja siinä työväenpuolue perinteisesti pärjää paremmin”, Fisher kertoo.

Sosiaalinen media on noussut yhä tärkeämmäksi kampanjavälineeksi. Sen vaikutusta on saatettu yliarvioida, ja lisää tutkimusta tarvittaisiin. Fisher uskoo, että perinteinen ovelta ovelle kampanjointi on tehokkaampaa.

”Ihmiset muistavat yleensä huonommin sosiaalisen median mainoksen kuin painetun tai sen, kun joku käy ovella.”

Vaalien alla liikkuu myös paljon valheellisiksi osoitettuja väitteitä. Poliitikkojen jääminen kiinni vääristä tiedoista oli aiemmin isompi ongelma kuin nykyään.