Iso-Britannnia luovuttaa äänensä EU-puheenjohtajamaa Suomelle niissä EU-kokouksissa, joissa brittiedustajat eivät ole paikalla. Asiasta ovat kertoneet useat tiedotusvälineet.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) kertoo Demokraatille, että Britannian pääministeri Boris Johnson esitti puhelimitse pääministeri Antti Rinteelle toiveen, että Suomi voisi edustaa Isoa-Britanniaa EU-kokousten mahdollisissa äänestystilanteissa tarvittaessa.

LUE MYÖS: Antti Rinne EU-parlamentissa: EU on arvoyhteisö, ei varasto, josta voi noutaa vähän sananvapautta ja ihmisoikeuksia

Brittilehti Guardian on saanut nähtäväkseen virallisen kirjeen, jossa Britannia ilmoittaa vetäytyvänsä osasta EU-kokouksia ja pyytää EU-puheenjohtajaa edustamaan Britanniaa niissä. Näin brittiedustajan poissaolo ei estä EU-päätöksiä.

Guardianin toimittaja Jennifer Rankin julkaisi osan kirjeestä Twitterissä.

Brittihallituksen siirron tarkoituksena on hallituksen mukaan vapauttaa ministereiden ja virkamiesten aikaa kovan EU-eron valmisteluihin.

Päätös on herättänyt myös sisäpoliittista kritiikkiä. Osa oppositiopoliitikoista kokee, että Britannian kannattaisi tietää, miten EU valmistautuu aikaan ilman Britanniaa. Moni irvailee, onko päätös brexit-iskulauseen mukainen. Brexit-mainoslause kun julisti, että EU-eron myötä Britannia ”ottaa hallinnan takaisin” (”take back control”).

Moni skotti on tuonut esiin Twitterissä, että Britannia antaa äänensä Suomelle, jonka väkiluku on samaa luokkaa kuin Skotlannin. On arvioitu, että Britannian kova eli sopimukseton EU-ero lisäisi Skotlannin itsenäistymishaluja.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkija Timo Miettinen arvioi heinäkuussa, että Boris Johnsonin nousu valtaan voi johtaa Ison-Britannian hajoamiseen. Miettinen totesi, että jos Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille tulee kova raja, Pohjois-Irlannin yhdistymispyrkimykset saattavat nostaa taas päätään. Hän nosti esiin myös Skotlannin mahdollisen itsenäisyysliikehdinnän.

LUE LISÄÄ: Tutkija: Ravisuttava ketjureaktio alkamassa – Iso-Britannia voi hajota