Iso-Britannia vastasi tämän vuoden jääkiekon MM-kisojen suurimmasta yllätyksestä toistaiseksi säilytettyään sarjapaikkansa. Britit voittivat Ranskan jatkoajalla 4-3 ja lähettivät ranskalaiset b-sarjaan.

Britannia oli hävinnyt kuusi ensimmäistä otteluaan eikä ollut niissä yhdessäkään edes lähellä voittoa. Ranska-ottelussakin Britannia oli 0-3 -tappioasemassa.

- Tiesimme jo neljän tappion jälkeen, että tämä Ranska-ottelu ratkaisisi turnauksen kohtalomme. 0-3 -tappioasemassa olimme tässäkin pelissä, mutta emme antaneet periksi, kuten emme viime vuonnakaan. Taistelimme loppuun saakka, hehkutti Britannian joukkueen NHL-varaus, 19-vuotias hyökkääjä Liam Kirk.

Kirkistä tuntui suorastaan epätodelliselta.

- Uskomaton tunne, että olemme pelanneet täällä ja säilyttäneet sarjapaikkamme. Sanat eivät riitä kuvaamaan tätä. Osoitimme, että pystymme pelaamaan tällä tasolla.

Erityistunnustuksen Kirk antoi joukkueensa maalivahdille Ben Bownsille.

- Tiesimme, että Ranska oli väsynyt pelattuaan eilisiltana. Meillä oli paljon ylpeyttä pelissä ja jaksoimme uskoa. Ben Bowns otti monta uskomatonta torjuntaa. Hän on ollut paras pelaajamme tässä turnauksessa. Kunnia hänelle.

Britannia yllätti kaikki viime vuonna noustuaan A-sarjaan. Joukkue oli B-sarjan kisoissa putoajaehdokas.

- Viisi vuotta sitten pelasimme c-sarjassa esimerkiksi Romaniaa vastaan. Kahdessa vuodessa olemme nousseet pari tasoa. Saamme yhä enemmän kunnioitusta, totesi Kirk kovasta nosteesta.

Kosicessa paikan päällä oli satoja brittifaneja. Ranskalaisfaneja vain muutama.

- Hieno juttu faneillemme. He ansaitsivat tämän. Kannustivat meitä hurjasti joka pelissä ja kuulimme kannustuksen täällä jopa Slovakia-ottelussa. Fanimme olivat kuudes pelaajamme kentällä, Kirk kiitteli.

Pelaajat ja fanit lauloivat kansallislaulua hurmiossa.

- Siitä oli pitkä aika, kun kuulin kansallislaulumme pelin jälkeen. Oli mahtava tunne kuulla God Save The Queen kuuden tappion jälkeen. Mahtava turnaus ja tuntuu kuin olisimme voittaneet maailmanmestaruuden, Kirk hehkutteli.

Kirk on joukkueensa nuorin pelaaja. Hänellä saattaa olla edessään loistava tulevaisuus.

- Tämä on vasta toinen kauteni tässä joukkueessa. Olen vasta oppimassa. Tämä kokemus auttaa paljon kasvamisessa. Nyt on muutaman viikon tauko. Sitten lähden Arizonaan kesäkuussa, Kirk totesi.

Arizona Coyotes varasi Kirkin viime kesänä seitsemännellä kierroksella. Samalla Kirkistä tuli ensimmäinen Britanniassa kiekko-oppinsa saanut NHL-varaus.

MM-kisoissa Kirk pääsi testaamaan tasoaan kovan luokan NHL-pelaajia, kuten Patrick Kanea, Mark Stonea, Kyle Turrisia tai Leon Draisaitlia vastaan.

- Täällä olen nähnyt, millä tasolla NHL-jätkät pelaavat. Haluan kehittyä samalle tasolle. Tämä turnaus on avannut silmäni, mitä seuraavalle tasolle pääsyyn vaaditaan, Kirk sanoi.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Kosice