Britannian oli määrä lähteä perjantain päätteeksi Euroopan unionista, mutta kaksi vuotta artiklan 50 laukaisemisen jälkeen brexit ja poliittinen päätöksenteko ovat sekasortoisessa tilassa.

Pääministeri Theresa May aikoo tuoda perjantaina parlamentin äänestykseen kolmatta kertaa erosopimuksen, joka on tällä kertaa erotettu tulevia suhteita koskevasta poliittisesta julistuksesta.

Yleinen veikkaus Britanniassa on, ettei sopimusta hyväksytä alahuoneessa tälläkään kertaa. May lupasi keskiviikkona siirtyvänsä syrjään, jos erosopimus menee läpi. Tämä on vauhdittanut kovaa brexitiä ajavien konservatiivien kantojen vaihtoa hallituksen puolelle.

LUE MYÖS: Brexit-kaaos pahenee – May lupasi erota, ei apua

Julkisesti asian on ilmoittanut parikymmentä kansanedustajaa, joukossa on johtajatoiveita elättelevä entinen ulkoministeri Boris Johnson.

Toisella kerralla sopimusta vastaan äänesti 75 konservatiivia, joiden kaikkien pitäisi tulla viralliselle linjalle voiton takaamiseksi. Puolueessa on yhä kolmisenkymmentä itseään ”spartalaisiksi” kutsuvaa, joita mikään ei saa taipumaan.

Hallitus päätti kuitenkin yrittää, sillä EU antoi tämän viikon takarajaksi sopimuksen läpimenolle, jotta brexitin päivämääräksi tulisi 22. toukokuuta.

Myös poliittinen julistus pitää hyväksyä lähiviikkoina. Jos eropaketille ei tule tukea, Britannian pitää selvittää jatkosuunnitelmat EU:lle 12. huhtikuuta mennessä ja mahdollisesti hakea lisäaikaa.

Mayn varamies, kabinettiministeri David Lidington vetosi poliitikkoihin puheessaan kauppakamarien vuosikokouksessa, jossa yritysmaailma ilmaisi vakavan huolensa tilanteesta.

”Jokaisen parlamentin jäsenen puolueesta ja edustetusta alueesta riippumatta täytyy ymmärtää, että EU:n kanssa neuvoteltu erosopimus on lähtökohta jokaiselle sopimukselle ja toiveelle tulevan Britannian ja EU:n välisen suhteen luonteesta”, Lidington sanoi.

Hallitus ei toistaiseksi ole saanut taivuteltua puolelleen Pohjois-Irlannin unionistipuolue DUP:ta, joka on taannut muissa asioissa hallituksen enemmistön. DUP ei hyväksy Irlannin rajan kaikissa tilanteissa avoinna pitäviä takeita, jotka voisivat tuoda Pohjois-Irlantiin muusta maasta poikkeavia EU-säännöksiä.

Opposition työväenpuolue on äänestänyt sopimuspakettia vastaan, mutta sen kritiikki on pääasiassa kohdistunut poliittiseen julistukseen. Puolueen kanta on muuttumaton, vaikka äänestyksessä on vain erosopimus. Puolueen brexit-asioista vastaavan varjoministeri Keir Starmerin mukaan puolue ei voi sitoutua lähtöön EU:sta tietämättä, mikä on tulevan suhteen suunta.

”Kahden asiakirjan erottaminen jättäisi meille sokeampaakin sokean brexitin. Se tekee huonosta tilanteesta vielä huonomman”, Starmer totesi torstaina.

Monet työväenpuolueessa pelkäävät, että konservatiiveille tulee Mayn jälkeen kovaa brexitiä ajava johtaja, joka neuvottelee etäisen EU-suhteen. Työväenpuolue on kannattanut Britannian pysymistä tulliliitossa EU:n kanssa ja läheistä suhdetta sisämarkkinoihin.

Työväenpuolueen ehdotus oli yksi kahdeksasta vaihtoehdosta, jotka parlamentti keskiviikkona hylkäsi koeäänestyksissä. Pelkkää tulliliittoa ajava konservatiivikansanedustaja Kenneth Clarken esitys hävisi pienimmällä marginaalilla. Maanantaina parlamentin on vielä tarkoitus jatkaa äänestyksiä suosituimmista esityksistä.

EU:n kanssa neuvoteltu erosopimuspaketti hylättiin tammikuun puolivälissä ennätysmäisellä 230 äänen enemmistöllä. 12. maaliskuuta mukana oli uusia Irlannin rajatakuita koskevia asiakirjoja, ja hallituksen tappion suuruus oli 149 ääntä. Parlamentin puhemies John Bercow ei sallinut sitä, että hallitus olisi tuonut kolmanteen äänestyksen täysin saman sopimuskokonaisuuden.

LUE LISÄÄ: Kapina hallituksessa? – Theresa Mayn ministeri väläyttää uutta kansanäänestystä