Ruotsidemokraattien kannatus on noussut kesäkuun gallupmittauksessa 20 prosenttiin, ja brittiläinen The Spectator -lehden päätoimittaja Fraser Nelson uskoo tietävänsä miksi.

– Jos maa ottaa vastaan enemmän maahanmuuttajia kuin se pystyy integroimaan, siitä seuraa ongelmia. Jos keskeisimmät poliittiset puolueet eivät pysty puhumaan rehellisesti ja avoimesti näistä ongelmista, he luovat tilaa puolueelle, joka pystyy. Ruotsissa tilan on täyttänyt Ruotsidemokraatit, Nelson kirjoittaa Svenska Dagbladetissa julkaistussa kolumnissa.

Hän kertoo vierailleensa Ruotsissa säännöllisesti 15 vuoden ajan ja huomanneensa jonkin nyt maassa muuttuneen. The Spectator on vuonna 1828 perustettu arvostettu viikkolehti. Sen linjaa pidetään Ison-Britannian nykyistä pääministeripuoluetta, konservatiiveja tukevana.

Nelson hämmästelee, kuinka Isossa-Britanniassa sanalla ”EU-maahanmuuttaja” tarkoitetaan useimmiten puolalaista työmiestä taikka ranskalaista pankkiiria, mutta Ruotsissa samalla sanalla viitataan kerjäläisiin.

Lisäksi hän huomauttaa, että Ruotsissa maahanmuuttajien työttömyys on 2,65 kertaa korkeampi kuin Ruotsissa syntyneiden. Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa maahanmuuttajien ja maissa syntyneiden työttömyydessä ei ole juuri eroa, Nelson toteaa. Hänen mielestään Ruotsissa on liian korkea irtisanomissuoja, joka estää uusia työntekijöitä pääsemästä työelämään kiinni. He ovat Nelsonin mukaan usein maahanmuuttajia ja nuoria.

– Brittien pääministeri David Cameron on tehnyt helpommaksi irtisanoa väkeä. Ja aivan kuten hän toivoi, työantajat ryhtyivät palkkaamaan herkemmin. Edellisten vaalien aikaan Cameron saattoi pröystäillä, että Isossa-Britanniassa oli syntynyt enemmän työpaikkoja kuin muualla Euroopassa yhteensä: yhteensä kaksi miljoonaa työpaikkaa, joista puolet meni maahanmuuttajille.

– Ruotsissa on päinvastoin. Siellä pidetään maahanmuutosta niin paljon, että edellinen pääministeri hävisi vaalit, kun hän kannusti äänestäjiä ”avaamaan sydämensä” uusille tulokkaille. Mutta koska heitä pitäisi oikeasti palkata, Fraser kysyy.

SVD:n kolumnissa Fraser kirjoittaa toivovansa, että Ruotsidemokraattien kannatus murskaantuu ja uskoo tietävänsä, kuinka se käy.

– […] oikea ongelma on se, että joka viides ruotsalainen tukee nyt puoluetta, koska mikään muu ei vaikuta haluavan puhua maahanmuutosta. Se on täydellinen tapa tehdä isosta ongelmasta paljonkin pahempi.