Britannian todennäköisyys erota Euroopan unionista putoaa merkittävästi, jos pääministeri Theresa Mayn erosopimus ei tule hyväksytyksi maan parlamentissa, arvioi brittien kauppaministeri Liam Fox.

”Jos äänestäisimme niin (Mayn erosopimusta vastaan), en välttämättä antaisi eron todennäköisyydeksi enempää kuin 50–50”, Fox sanoo Sunday Times -lehden haastattelussa.

Lehden mukaan Fox on todennut kollegoilleen Mayn erosopimuksen puoltamisen olevan ”kunnia-asia”. Lisäksi Fox hyväksyisi mieluummin epätäydellisen sopimuksen kuin ottaisi riskin EU-ero eli brexitin epäonnistumisesta kokonaan.

Toinen lehti Observer kertoo, että Britannian molempien pääpuolueiden johtavat parlamenttiedustajat suunnittelevat keskenään brexitin mahdollista viivyttämistä siinä tapauksessa, ettei Mayn erosopimus tule hyväksytyksi maan parlamentissa.

Suunnitelma tarkoittaisi eropäivämäärän siirtämistä eteenpäin useilla kuukausilla, lehti kertoo. Tarkoitus on välttää tilanne, jossa ero tapahtuisi ilman sopimusta.

Britannian on määrä erota Euroopan unionista ensi maaliskuun 29. päivänä. Theresa Mayn hallituksen neuvottelutulos eron ehdoista EU:n kanssa on herättänyt Britanniassa laajaa kritiikkiä. Äänestys sopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä siirrettiin joulukuussa tammikuulle, kun hylkäys alkoi näyttää varmalta.

Ilman sopimusta tapahtuvan Britannian EU-eron vaikutuksia pidetään arvaamattomina ja laajasti haitallisina etenkin taloudelle. Times of London -lehden 52 ekonomistin kyselyn mukaan ekonomistit ovat yksimielisiä siitä, että tällöin tilanne edellyttäisi keskuspankin ja valtionvarainministeriön puuttumista asiaan. Tätä mieltä olivat ekonomisteista myös brexitin kannattajat.

Lue myös:

Britannialle varoitus kaaoksesta: “Yritykset katsovat tätä kauhuissaan” – Varautuminen sopimuksettomaan eroon alkoi

EU-johtajilta kylmää kättä – Brittipääministeri jäi yksin, mutta EU:n linja rakoilee

Puheet uudesta brexit-kansanäänestyksestä yltyvät – Theresa May hermostui: ”Liian moni hyödyntää tilannetta”