Britannian hallitus julkisti maanantaina illalla lakiesityksen EU-eroa koskevasta sopimuksesta. 110-sivuisessa dokumentissa yksilöidään muun muassa, miten hallituksen EU:n kanssa neuvottelema erosopimus siirretään Britannian lainsäädäntöön, miten Britannian maksuvelvoitteet hoidetaan, miten Pohjois-Irlannin tulli- ja rajajärjestelyt konkreettisesti hoidetaan, miten EU-kansalaisten oikeudet Britannian ja brittien oikeudet EU-alueella turvataan. Tänään alkaa esityksen käsittely parlamentin alahuoneessa.

Ensimmäiseksi äänestetään aikataulusta, joka on varsin kireä. Koko lakiesitys pitäisi hyväksyä kolmessa päivässä.

Oppositiopuolue Labourin kansanedustaja ja brexit-asioista vastaava Keir Starmer kirjoittaa Twitterissä, että ”on pöyristyttävää evätä parlamentilta mahdollisuus perehtyä tähän äärettömään tärkeään lainsäädäntöön kunnolla”.

Kansanedustajat saavat äänestää sopimuksesta ilman arviota siitä, millaiset taloudelliset seuraukset sopimuksella on Britannialle.

Valtiovarainministeri Sajid Javidia on viime päivinä kritisoitu kovasti siitä, että hallitus ei ole teettänyt laskelmia sopimuksen taloudellisista vaikutuksista.

SkyNewsin toimittaja Ed Conway raportoi Twitterissä haastattelustaan Javidin kanssa Washingtonissa seuraavasti:

”Mielestäni vaikutusarviolle ei ole mitään tarvetta”, Javid sanoi Conwayn mukaan. ”Tämä on demokratian kannalta oikein. Meidän täytyy mennä eteenpäin. Tässä keskustelussa ei ole kyse pelkästään taloudesta. Tässä on kyse myös demokratiamme rakenteesta. Valtaosa ihmisistä haluaa brexitin tapahtuvan hyvällä sopimuksella, ja sellaisen olemme saavuttaneet.”

Javid myös viittasi marraskuussa tehtyihin laskelmiin, joissa pohjana oli edellisen pääministerin Theresa Mayn neuvottelema EU-erosopimus ja samankaltaisia olettamia solmittavista vapaakauppasopimuksista. Niitä voivat kuulemma halukkaat katsoa.

Ja niitä onkin kiinnostavaa katsoa. Hallituksen laskelmissa verrattiin erilaisia tulevaisuudenskenaarioita – sopimukseton EU-ero, vapaakauppasopimus EU:n kanssa, niin sanotun Valkoisen paperin malli, EEA-sopimuksen kaltainen malli – siihen, että Britannia jatkaisi nykyisellä mallilla eli EU-jäsenenä, muiden tekijöiden pysyessä muuttumattomina. Kaikissa skenaarioissa Britannian talouskasvu olisi hitaampaa kuin nykyisen kaltaisessa EU:ssa.

Labourin kansanedustaja ja parlamentin talousvaliokunnan puheenjohtaja Catherine McKinnell sanoi puheenvuorossaan alahuoneessa, että Savid ”ilmeisesti ajattelee, että kansanedustajien on hyväksyttävää äänestää silmät kiinni mahdollisesta vapaakauppasopimuksesta”.

Sinänsä Boris Johnsonin hallituksella on harvinainen mahdollisuus voittaa brexit-äänestyksessä. Financial Timesin laskelman mukaan sopimuksen puolesta äänestäjiä on 319, vastustajia 315.

Mikäli alahuone tänään äänestää käsittelyaikataulun kumoon, saattaa olla, että hallitus kaatuu ja Britanniassa järjestetään pikaisesti uudet vaalit.

Eivätkä aikatauluongelmat lopu tähän. Britannia alkaa pikkuhiljaa herätä siihen faktaan, että kahden vuoden siirtymäajasta on jäljellä kohta enää vuosi. Se on ennenkuulumattoman lyhyt aika EU:n ja Britannian tulevista suhteista päättämiseen ja mahdollisen kauppasopimuksen solmimiseen.

Niinpä kansanedustaja Nick Boles jo tekikin muutosehdotuksen, joka pakottaisi hallituksen hakemaan lisäaikaa siirtymäajalle vuoden 2022 loppuun.