Britanniassa oppositiossa olevan työväenpuolueen parlamentaarikot pyrkivät estämään maan sopimuksettoman eron Euroopan unionista eli niin sanotun no-dealin.

”Tavoitteena on, ettei pääministeri Boris Johnson voi viedä meitä pois EU:sta ilman sopimusta. No-deal on yksinkertaisesti pysäytettävä”, työväenpuolueen edustaja Keir Starmer sanoo BBC:lle.

Starmer ei kuitenkaan kommentoinut sitä, mihin toimiin oppositio aikoo käytännössä ryhtyä.

Boris Johnson puolestaan arvosteli sunnuntaina kovin sanoin oman puolueensa eli konservatiivien edustajia, jotka vastustavat no-deal brexitiä.

”Aiotteko olla samalla puolella kuin ihmiset, jotka yrittävät tehdä tyhjäksi demokraattisen päätöksen ja syöstä tämän maan kaaokseen”, hän kysyy Sunday Timesin haastattelussa.

Sunday Timesin mukaan jopa 20 konservatiivien parlamentaarikkoa harkitsee puolueesta irtautumista, heidät pakotetaan tukemaan sopimuksetonta EU-eroa mahdollisissa ennenaikaisissa vaaleissa.

Johnson aiheutti tällä viikolla kaaoksen ilmoittamalla, että brittiparlamentin istuntokausi alkaa vasta 14. lokakuuta. Kansanedustajille jää siten vain reilut kaksi viikkoa aikaa keskustella toimista ennen mahdollisen kovan brexitin toteutumista. Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta, jos sopimusta ei synny.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn kuvasi tilannetta ”demokratian murskaamiseksi” sopimuksettoman brexitin läpiviemiseksi ilman, että parlamentilla on aikaa hyväksyä lakeja. Hän vetosi siihen, että lykkäys yritetään pysäyttää.

Lue lisää:

Johnson laukaisi raivon – Tutkija brexit-skandaalista Ylelle: ”Poliittisen järjestelmän hermoromahdus”

Johnsonin yllätysveto räjäytti raivon Britanniassa – nyt muhii vastaisku: ”Perustuslaillinen skandaali”