Britannian pääministeri Boris Johnson hävisi kolmannen kerran alahuoneen äänestyksen ennenaikaisista parlamenttivaaleista. Ehdotus vaalien järjestämisestä 12. joulukuuta torjuttiin äänin 299-70, kun työväenpuolue äänesti tyhjää. Vaalilain mukaan hyväksymiseen olisi tarvittu kaksi kolmasosaa kansanedustajista eli 434 ääntä.

Johnson vahvisti tuloksen selvittyä, että hallitus aikoo antaa tiistaina parlamentille esityksen vaaleista 12. joulukuuta lakiesityksen muodossa. Tällöin esityksen hyväksymiseen tarvittaisiin vain yksinkertainen enemmistö.

Liberaalidemokraattinen puolue ja Skotlannin kansallispuolue SNP ovat suunnitelleet esittävänsä tämäntyyppistä lakia, jossa vaalipäiväksi tulisi 9. joulukuuta. Molemmat puolueet vastustavat EU-eroa, ja aiemmalla vaalipäivällä ne haluaisivat estää brexit-lain hyväksymisen.

Jos SNP ja liberaalidemokraatit äänestävät hallituksen lakiesityksen puolesta konservatiivien rinnalla, laki voidaan hyväksyä ilman työväenpuolueen tukea.

Ennen äänestystä Boris Johnson totesi, ettei vaalien ajankohta joulukuussa ollut ihanteellinen, mutta että vaaleja tarvittiin brexitin ratkaisemiseksi.

“Ympäri maata laajasti ajatellaan, että tämä parlamentti on tullut tiensä päätökseen. En yksinkertaisesti usko, että tämä parlamentti pystyy toteuttamaan ihmisten ensisijaisia tarpeita, tarkoittaa se sitten brexitiä tai muuta. Minä toteuttaisin mieluiten brexitin", Johnson totesi.

Pääministeri Johnson haluaisi ennen vaaleja saattaa nopeasti loppuun keskeyttämänsä erosopimuslain käsittelyn. Jos vaaleja aikaistetaan, tätä ei ehdittäisi tehdä ennen parlamentin hajotusta. Johnson jäädytti käsittelyn, kun alahuone ei suostunut kolmen päivän pika-aikatauluun.

Lakiesityksen antamisessa vaaleista on Johnsonille se riski, että siihen voidaan tehdä muutosesityksiä, esimerkiksi äänestysikärajan alentamisesta. SNP haluaisi antaa äänioikeuden 16- ja 17-vuotiaille ja EU-kansalaisille, mutta tätä olisi käytännössä mahdoton toteuttaa, jos vaalit ovat joulukuussa.

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn on aiemmin sanonut haluavansa parlamenttivaalit, mutta puolue haluaa ensin estää sopimuksettoman brexitin mahdollisuuden. Monet puolueessa eivät tue vaaleja nyt, sillä mielipidemittauksissa puolue saa huomattavasti vähemmän tukea kuin konservatiivit.

Corbyn totesi parlamentissa, että pääministeri Johnson on rikkonut jokaisen lupauksensa, eikä häneen luoteta.

“Tänään hän haluaa vaalit ja lakiesityksensä [EU-erosta], mutta hän ei saa meidän hyväksynnällämme. Hän sanoo haluavansa vaali 12. joulukuuta, mutta kuinka voimme luottaa, että hän pitäytyy siinä päivämäärässä”, Corbyn kysyi.

EU ilmoitti aiemmin tänään, että se antaa jatkoaikaa brexitille kolme kuukautta tammikuun loppuun, kuten Britannia oli pyytänyt. Lykkäys on joustava niin, että Britannia voisi erota EU:sta aiemmin, jos Britannian ja Euroopan parlamentin ovat hyväksyneet sopimuksen.

Tämä merkitsee sitä, että Britannian EU-ero ei toteudu torstaina sopimuksen kanssa tai ilman, kuten pääministeri Johnson on aiemmin vannonut.