Keskustan Helsingin valtuustoryhmä ja Helsingin piiri vaativat pakkopalautusten keskeyttämistä ja uudelleen linjaamista. Helsingin keskustan puheenjohtaja Ville-Veikko Rantamaula sanoo Uudelle Suomelle, että linjaukset ovat epäselviä. Rantamaula on myös keskustan puoluehallituksen ja puoluevaltuuston jäsen.

Pakkopalautuksista on noussut kohu yöllä Afganistaniin lähteneen palautuslennon johdosta. Mielenosoittajat, joukossa oppositiopolitiikkoja, vaativat lennon perumista illalla. Rantamaulan mukaan Helsingin valtuustoryhmä ja piirin puheenjohtajisto käsitteli asiaa maanantaina ja tuli yksimieliseen tulokseen.

–Pakkopalautukset on arvioitava uudestaan ja lopetettava etenkin naisten ja lasten osalta. Jos tätä jatketaan alueelle, minne ihmisten lähettäminen on jopa brutaali toimenpide, sitä ei voi pitää sivistysvaltion ja inhimillisiä arvoja kannattavan valtion toimintana ja siinä kyllä Suomi sulkee silmänsä, Rantamaula sanoo.

–En voi millään tavalla hyväksyä asiaa, enkä pidä sitä millään tavalla inhimillisenä.

Keskusta on pääministeripuolueena ollut mukana tiukentamassa maahanmuuttopoliittisia linjauksia. Eikö tässä ole ristiriita?

–Siinä tietenkin ministeriöllä on oma linjauksensa, Migrin ja muiden linjaukset ja sitten on EU-tasolta tulevat asiat. Nämä linjaukset pitäisi nyt uudelleen minun mielestäni arvioida.

Rantamaula huomauttaa, että järjestelmä ei toimi, jos aletaan laittaa lapsia ja perheitä lentokoneeseen alueelle, missä ei voida taata turvallista kohtelua ja on suuri todennäköisyys päätyä vakavaan hengenvaaraan. Somessa on liikkunut tietoja siitä, että yöllä lähteneellä palautuslennolla olisi ollut mukana muun muassa raskaana oleva nainen ja lapsia. Poliisi kuitenkin kiisti tänään nämä tiedot. Lue tarkemmin:

Rantamaulan mukaan karkotuspäätösten linjaukset ovat epäselviä muun muassa niiltä osin, mikä on ministeriön linja ja mikä EU:n linja. Ne pitäisi Rantamaulan mukaan tarkastaa niin, että ”ne ovat meidän etiikan mukaiset”. Rantamaula huomauttaa, että Suomi voi säätää itse palautusten tiukkuudesta ja siitä, ketkä palautetaan.

–Millä kriteeristöllä ja kuinka voimakkaasti tätä palautusta tehdään?

–Palautetaanko miehet vai palautetaanko perheet, palautetaanko naisia, palautetaanko lapsia?

Suomi toimeenpanee palautuksia Afganistaniin, koska se on todettu riittävän turvalliseksi. Tähän Rantamaula tuhahtaa kuulostaen tuohtuneelta. Myös ulkoministeriö on antanut matkustustiedotteen, jossa Afganistaniin matkustamista ei suositella.

–Voisin mennä tuohon kadulle kysymään muutamalta ihmiseltä, että lähtisitkö itse niin luulen, että kukaan ei lähde sinne. Sen tietää jokainen ihminen, että se ei ole turvallinen paikka.

Rantamaula vaatii hallitukselta toimia.

–Kyllä minä nyt toivoisin, että hallitus käsittelisi tämän asian ja kyllä Risikollakin tässä on miettimisen paikka, että ei tämä nyt ihan putkeen mene.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) ei toistaiseksi ole kommentoinut asiaa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolestaan kommentoi Ilta-Sanomille, että nyt poliittisessa viestinnässä aletaan liikkua hiukan äärirajoilla. Hän kertoi pyytäneensä Afganistanin palautuslennosta tietoja Maahanmuuttovirastolta eilen maanantaina.

–Näitä lentoja on tehty jo 30 tehty, ja se on aivan normaalia toimintaa, Sipilä sanoi ISTV:n lähetyksesssä.

– Tästä saadaan helposti syntymään vihapuheiden kierre, toivoisin malttia kaikilta politiikan toimijoilta.

Lue myös:

Ministeriö kokosi 41 kohdan listan pakkopalautuksista

Pakkopalautuskohu: Ville Niinistö pyysi anteeksi väärää tietoa

Poliisi oikoo palautuslennon kauhuväitteitä: ”Kukaan ei ollut raskaana, eikä mukana ollut lapsia”

Yli tuhat ihmistä ilmoittautui uuteen mielenosoitukseen pakkopalautuksia vastaan

Niinistö kauhistuttaneesta palautuslennosta MTV:lle: ”Häpeällinen hetki Suomelle oikeusvaltiona”

Huhut Suomen palautuslennosta kauhistuttavat – Ville Niinistö: ”Suomi ei voi olla tällainen maa”

Suomi tiukentaa otettaan: Laittomasta maassaolosta voi jatkossa seurata muutakin kuin sakko

Anni Sinnemäki Rautatientorin leireistä: ”Me sanomme tervetuloa”