Valtiovarainministeriön budjettiesityksen koulutusta koskevan osion arvostelu jatkuu. Esimerkiksi oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori, sdp:n ehdokkaanakin ollut Jukka Kekkonen syyttää ministeriötä politikoinnista.

”Jälleen kertan VM tekee politiikkaa. On kiinnostava analysoida, mihin punakynä osuu ja mihin ei. Kaikkialta ei vähennetä yhtä paljon”, hän kommentoi lauantaina Twitterissä.

Kekkonen muistuttaa myös puolueiden lupauksista.

”Jos tässä on lopullinen tulos, voi kysyä, kuka tätä maata ohjaa? On myös hyvä muistaa puolueiden lupaukset, jotka olivat paljon suurempia kuin hallitusohjelman kirjaukset. Näyttää aika kyyniseltä peliltä.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Korkeakoulujen rehtorineuvostot, Professoriliitto, Tieteentekijöiden liitto, OAJ, SYL ja SAMOK vaativat perjantaina, että hallitus lisää budjettiriihessään talousarvioon kokonaisuudessaan lisäykset, jotka hallitusohjelmassa luvattiin korkeakoulujen perusrahoitukseen. Hallitusohjelmassa linjattiin, että yliopistojen vuotuiseen valtionrahoitukseen panostetaan 40 miljoonaa euroa lisää ja ammattikorkeakoulujen rahoitukseen 20 miljoonaa euroa.

Valtiovarainministeri Lintilän budjettiesityksessä lisäpanostus on supistunut yliopistojen osalta 10 miljoonaan ja ammattikorkeakoulujen osalta viiteen miljoonaan euroon. Lue tarkemmin: Nyt alkoi vääntö hallituksessa: ”Eikö VM:ssä ole luettu hallitusohjelmaa?”

Opetusministeri Li Andersson (vas) muistuttaa Twitterissä, että lukiokoulutuksen lisärahoitus on kuitenkin hallitusohjelman mukainen, ja toiselle asteelle tulossa 140 miljoonaa euroa muun muassa oppivelvollisuuden pidentämiseen ja opiskelijahuoltoon.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Myös kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko hämmästelee korkeakoulutuksen määrärahoja leikkausta valtiovarainministerin budjettiesityksessä suhteessa hallitusohjelmaan.

”Mikä on korkeakoulujen rahoitus? Onko lupaukset peruttu - jopa kahteen kertaan. Kuulimme vaalien alla lupaukset koulutuksen resursoinnista. Suureellisiin puheisiin verrattuna panostukset mm. korkeakoulutukseen ja tutkimukseen jäivät hallitusohjelmassa vaatimattomiksi. Nyt ministeri Lintilän esityksestä määräraha on kutistunut entisestään. Onko mallia otettu pääministeri Rinteen eläkeläisille lupaamastaan ”vappusatasesta”, joka hämmästyttävästi kutistui vaalien jälkeen”, Risikko kysyy tiedotteessaan.

”Kentällä ollaan syystäkin pettyneitä valtiovarainministeriön esitykseen. Koulutukseen olisi vaikeiden vuosien jälkeen mahdollisuus panostaa kaivattuja lisämäärärahoja. Nyt näyttää käyvän toisin”, Risikko jatkaa.

Lue myös:

Budjettiesitys: Rinteen hallitus lisää avustajakuluja miljoonilla euroilla

”Hetemäki painaa turbonappia” – Budjettiesitys julki, rahaa työllisyyteen: ”Tässä on meidän ongelma nyt”