Ministereiden sekä heidän valtiosihteeriensä ja erityisavustajiensa palkkaukseen esitetään vuodelle 2020 kaikkiaan 11,5 miljoonan euron määrärahaa. Summa on merkittävästi suurempi kuin kuluvana vuotena ja Sipilän hallituksen aikana.

Erityisavustajien ja valtiosihteerien kasvavan määrän kulut käyvät ilmi perjantaina julkaistusta talousarvioesityksestä. Määräraha on ensi vuonna 11,5 miljoonaa, kun se vuonna 2019 oli alun perin 6,5 miljoonaa euroa eli viisi miljoonaa euroa alhaisempi. Vuoden 2018 määräraha oli kuusi miljoonaa euroa.

Rinteen hallitus lisäsi vuoden 2019 määrärahaa kuitenkin 2,9 miljoonalla eurolla jo kesäkuun lisätalousarviossa tietäessään kulujen nousevan.

Rinteen hallitus on halunnut lisätä ministereiden avustajiston kokoa vedoten lainvalmisteluun laadun parantamiseen sekä Suomen EU-puheenjohtajakauteen. Avustajamäärää tarkastellaan uudelleen EU-puheenjohtajuuden päättyessä vuodenvaihteessa, Rinne kertoi torstaina Iltalehdelle.

Kun Sipilän hallituksella oli vain neljä valtiosihteeriä ja noin 40 erityisavustajaa, on Rinteen hallitus ilmoittanut avustajamitoitukseksi ”enintään 15 valtiosihteeriä ja enintään 70 erityisavustajaa”. Tämä määrä on jo lähes maksimitoituksessaan.

Budjettiesityksen kirjauksen nosti ensin esiin Helsingin Sanomat. Lehti kertoo, että avustajamäärärahan lisäksi Rinteen hallitus nostaa myös puoluetuen määrärahaa 20 prosentilla 35,6 miljoonaan euroon.

LUE MYÖS:

”Nyt ei riitä enää tilataksitkaan” – Kokoomuslainen ilkkuu Rinteen hallitukselle avustaja-armeijasta

Kokoomuslainen ilkkui avustaja-armeijasta – Nyt puhuu Li Andersson