Budjettiriihi jatkuu tänään kello 10. Talouselämän tietojen mukaan kaikki isot päätökset siirtyivät torstaille, kun neuvottelut eilen keskiviikkona päättyivät iltakahdeksan jälkeen.

Yksi asialistan vaikeimmista asioista on perhevapaiden uudistus. Kiista on muun muassa siitä, pitäisikö uudistuksen valmistelu aloittaa hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken ns. kolmikantatyöryhmässä kuten järjestöt ovat toivoneet, vai pitäisikö hallituksen tehdä työ omin päin.

Perhevapaiden lisäksi auki olivat keskiviikkona illalla vielä muun muassa ensi vuoden veroratkaisut, poliisin lisämäärärahat ja kysymys liikennepolttoaineiden bio-osuuksien sekoitussuhteista.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) talouspoliittinen erityisavustaja Ville Valkonen kommentoi keskiviikkoiltana neuvotteluiden päätyttyä Twitterissä, että ”kiitettäviä” päätöksiä on tulossa.

–Budjettiriihi edennyt mallikkaasti. Hyvinä aikoina maltti on erityistä viisautta. Kiitettäviä päätöksiä tulossa, hän sanoi.

Orpon maininta talouskasvun yltymisestä herätti huomiota keskiviikkona. Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen huomautti, että jos budjettityön taustalla oleva valtiovarainministeriön ennuste talouskasvun kehityksestä todella on muuttunut hiipuvasta kiihtyväksi, on kyseessä Kärkkäisen mukaan ”merkittävä muutos” Suomen talouden näkymiin.

Lue myös:

Hautovatko Sipilä ja Orpo todellista talousyllätystä Suomelle? – Ekonomisti: ”Olen mielelläni väärässä”