Hallitus on linjannut budjettiriihessä muun muassa kuten palkkatuen paremmasta hyödyntämisestä sekä uudesta Lex Lindströmistä.

Palkkatuen käyttöä yrityksissä lisätään, jotta pitkään työttömänä olleet ja osatyökykyiset työllistyisivät paremmin. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) sanoi tiedotustilaisuudessa, että palkkatukijärjestelmää yksinkertaistetaan ja siitä tehdään vähemmän byrokraattinen. Hallitus uskoo, että näin saadaan yhä useampi työtön työllistettyä. Orpon mukaan palkkatuki on tehokkaammin käytössä esimerkiksi Ruotsissa.

”Palkkatuen maksatusten käsittelyaikoja lyhennetään ja prosessia yksinkertaistetaan. Yrityksille maksetaan palkkio, jos määräaikainen työsuhde muuttuu palkkatukijakson aikana toistaiseksi voimassa olevaksi tai yritys palkkaa työttömän palkkatuella toistaiseksi voimassa olevaan työsuhteeseen”, todetaan valtioneuvoston tiedotteessa.

Tarkoitukseen osoitetaan 5 miljoonaa euroa ensi vuonna. Hallitus on päättänyt nostaa järjestöille suunnatun 100 prosentin palkkatuen enimmäismäärää 4 000 henkilötyövuoteen.

Lisäksi hallitus panostaa koulutukseen erityisesti ammatillisella puolella niin, että koulutuksesta päästään nopeasti kiinni työpaikkaan.

Hallitus on budjettiriihessä päättänyt lisäksi perustaa valtakunnallisen työkykyohjelman, jonka tarkoituksena on kehittää pitkäaikaistyöttömien työ- ja toimintakyvyn sekä kuntoutustarpeen yksilöllistä tunnistamista.

Hallitus päätti myös toteuttaa uudestaan Lex Lindströmin. Ikääntyneiden työttömien kertaluonteisen eläketuen piiriin pääsisi halutessaan 60 vuotta täyttänyt ja viisi vuotta työttömänä ollut henkilö odottamaan siirtymistään vanhuuseläkkeelle.

”On vain oikeudenmukaista ja inhimillistä, että yli 60-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät pääsevät eläketuen piiriin. Tämä on jo toinen kerta, kun hallitus kertaluontoisesti toteuttaa tämän. Mutta iso kokonaisuus on se, että haluamme työttömät töihin. Siihen tarvitaan tämä työkykyohjelma”, työministeri Jari Lindström (sin) sanoo tiedotteessa.

Lindström muistuttaa myös, että sinisten tavoite seuraavalla vaalikaudella on yli 75 prosentin työllisyysaste.

”Vähempi ei riitä pitämään yllä Suomen kaltaista hyvinvointivaltiota. Minä todellakin haluan jokaisen kynnelle kykenevän töihin. Työ on ihmisoikeus. Työllistymisen eteen meidän on tehtävä työtä. Olen erittäin tyytyväinen, että Sinisten esitys sai muissa hallituspuolueissa vastakaikua ja työkykyohjelma käynnistyy vielä tänä syksynä.”