Torstaina niin sanotun burkakiellon julkistanut Tanska ei ole ainoa musliminaisten asusteisiin puuttuva Euroopan maa, muistuttaa Euractiv-sivusto.

Tanska kielsi torstaina lailla musliminaisten kokonaan kasvot peittävien huivien käyttämisen julkisilla paikoilla. Kieltoa rikkovaa rangaistaan jatkossa reilun sadan euron sakoilla. Burka- ja niqab-kieltoa tukivat keskusta-oikeistolaisen hallituksen lisäksi Tanskan sosialidemokraatit sekä äärioikeiston Tanskan kansanpuolue.

Tanskan oikeusministeri arvioi, että maassa ei ole suurta määrää musliminaisia, jotka käyttäisivät kasvot peittäviä burka- tai niqab-huiveja.

Tiukkaa maahanmuuttopolitiikkaa harjoittava Tanska ei ole yksin, vaan musliminaisten pukeutumiseen on alettu puuttua Euroopassa laajemminkin. Ensimmäisenä niqabin kielsi Ranska jo vuonna 2011. Itävallassa koko kasvot peittävät huivit kiellettiin viime vuonna, kun taas Belgian samana vuonna asettaman kiellon pisti jäihin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin.

Saksa puolestaan on kieltänyt naaman peittämisen julkisissa virkatehtävissä, minkä lisäksi ihmisiä voidaan vaatia poistamaan naaman peittävät asusteet esimerkiksi henkilöpapereiden tarkistuksissa.

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mielestä Tanskan kielto rikkoo naisten oikeuksia. Järjestö ymmärtää, että jonkin tyyppisille rajoituksille kasvojen peittämisen suhteen voi olla tarvetta, mutta pitää Tanskan yksiselitteistä kieltoa suhteettomana uskonnon ja ilmaisunvapauden loukkauksena.