Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin odotetaan kaatavan tänään senaatin lakiehdotuksen, joka kieltäisi hukuttamistekniikan terroristiepäiltyjen kuulusteluissa. Senaatti esitti hukutustekniikan ja muiden kyseenalaisten kuulustelumenetelmien kieltämistä viime kuussa.

Bushin edustaja on vahvistanut, että presidentti estää lain voimaantulon veto-oikeudellaan. Bushin on määrä perustella lain hyydyttämistä tänään radiopuheessaan.

Bush on kertonut, että kuulustelutekniikoiden rajoittaminen estää hallitusta toimimasta tulevaisuuden terrori-iskuja vastaan. Hänen mukaansa puolustuvoimien kuulusteluoppaan 19 hyväksyttyä tekniikkaa eivät riitä ja ainakin CIA:lle täytyisi antaa oikeus myös kiistanalaisten menetelmien käyttöön.

Vesikidutuksessa vanki saadaan tuntemaan, että hän on hukkumaisillaan. CIA:n mukaan tekniikkaa on käytetty kolmen epäillyn kohdalla, joista yksi oli Syyskuun 11. terrori-iskujen pääsuunnittelija.

Vaikka Bush käyttäisi veto-oikeuttaan, Yhdysvaltain kongressi voi marssia vielä Bushinkin tahdon ylitse. Senaattori Edward Kennedyn mukaan vesikuulustelutekniikoiden hyväksyminen tahraa koko Yhdysvaltain maineen muun maailman silmissä.

Kuulustelutekniikan asiantuntijat kertovat, ettei kovaotteisen kuulustelun tuloksiin voi luottaa, koska kidutettava on käsittelyn jälkeen tilassa, jossa hän on valmis tunnustamaan mitä tahansa tekemättömiäkin rikoksia.