Euroopan komission puheenjohtajan valinta erottaa Britanniaa edelleen muusta Euroopasta. Brittipääministeri David Cameron on kampanjoinut pitkin kevättä kiivaasti puheenjohtajaehdokas Jean-Claude Junckerin valintaa vastaan.

Cameron on pakottanut komeroistaan ulos muiden EU-maiden johtajat. Aiemmin Saksan liittokansleri Angela Merkel on ilmoittanut tukevansa Junckeria, samoin Ruotsi ja Hollanti ovat luxemburgilaismiehen takana.

Britannian ainoana tukena on Unkarin Viktor Orban, jonka kansallismielinen konservatiivipuolue vastustaa niin ikään Euroopan integraatiota. Cameron on korostanut eurovaalien tuloksen vaativan reaktiota EU-päättäjiltä.

Cameronin äänenpaino on liedentynyt hieman siitä, kun hän uhkasi jopa Britannian erolla EU:sta, jos Juncker valitaan.

Suomen ääntä Euroopan päämiehistä koostuvan Eurooppa-neuvoston käyttää ensi kertaa pääministeri Alexander Stubb.

Komission puheenjohtajan valinta on poliittisesti merkittävä kysymys. Komissio on Euroopan unionin lainsäädännöllisesti merkittävin toimija, sillä se tekee esitykset direktiiveiksi. Direktiiveillä puolestaan ohjataan kansallista lainsäädäntöä.

Puheenjohtajan valinnan tekevät EU-maiden korkeimmista johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto. Ennen eurovaaleja komission pj:n valintaa pyrittiin demokratisoimaan kampanjoimalla europuolueille niin kutsuttuja kärkiehdokkaita.

Juncker oli eurovaalien suurimmaksi ryhmäksi äänestetyn keskustaoikeistolaisen EPP:n kärkiehdokas. Hän on aiemmin toiminut euromaiden ryhmittymän puheenjohtajana.

David Cameron on kritisoinut europuolueiden valtaa komission puheenjohtajan valinnassa. Tämän kannanoton voi nähdä hieman epäjohdonmukaisena, sillä Cameron on kovaan ääneen vaatinut eurovaalien tuloksen näkymistä EU:n päätöksenteossa.

Eurovaalien suurin voittava ryhmittymä olivat niin kutsutut EU-kriittiset puolueet. Junckeria puolestaan pidetään hyvin EU-myönteisenä. Tosin Junckerille ei ole julkisuudessa kuulunut haastajaa.

Britanniassa paikallinen itsenäisyyspuolue sai murskavoiton eurovaaleissa. Puolue ajaa kuningaskunnan eroa EU:sta. Cameronin konservatiivipuolue on ratsastanut myöskin EU-kriittisyydellä. Cameron on jo ehtinyt luvata kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä brittien seuraavien parlamenttivaalien jälkeen.

Tämän jutun lähteinä on käytetty Euractivin, Der Spiegelin ja BBC:n juttuja.