Norjassa järjestettävä puolustusliitto Naton monikansallinen Trident Juncture -sotaharjoitus on merkki siitä, että Skandinavian maat ovat viimein jättämässä taakseen kylmän sodan aikaisen puolueettomuuden doktriininsa, kirjoittaa Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt kirjoituksessaan Project Syndicate -sivustolla. Skandinavialla hän tarkoittaa myös Suomea.

Lokakuun lopun massiivisessa Nato-harjoituksessa ovat mukana merkittävillä joukoilla myös sotilasliiton kumppanimaat Suomi ja Ruotsi. Vaikka Nato-jäsenyys on molemmissa maissa vielä kaukana toteutumisesta ja kiistelty aihe, on tilanne silti hyvin erilainen kuin takavuosina.

“[Kylmän sodan aikaan] puolueettomuuden turvaajat olisivat tyrmänneet minkä tahansa vihjauksenkin Nato-yhteistyöstä maanpetturuutena”, Bildt kirjoittaa.

Hän arvioi Ruotsin ja Suomen Nato-yhteistyön kiihtyvän tulevina vuosina ja laajentuvan yhä enemmän koko Pohjois-Euroopan ja Itämeren puolustusta kattavaksi yhteistoiminnaksi. Taustalla on muuttunut turvallisuusympäristö eli Venäjän aggressiivinen politiikka ja sotilaallinen varustautuminen. Amerikkalaiskanava CNN kertoi tänään torstaina lisääntyvästä varustautumisesta Venäjän Kaliningradin erityishallintoalueella.

“Aikaa ei ole hukattavaksi, joten Skandinavia on viimein murtautumassa vapaaksi kylmän sodan aikaisesta puolueettomuuden doktriinista ja siirtymässä proaktiivisempaan turvallisuuspolitiikkaan”, Bildt iloitsee.

Trident Juncture -sotaharjoitus on ennalta kiristänyt Norjan ja Venäjän välejä.

Lue lisää: Venäjä aikoo vastata Naton suurharjoitukseen – Norjan uudet amerikkalaissotilaat ja Venäjän varustautuminen kiristävät välejä

LUE MYÖS: Sauli Niinistön sanat nousivat esiin – Tutkija: Suomi on sotilaallisesti liittoutunut