Ruotsin entinen pääministeri, nykyisin kansainvälisen asiantuntijana vaikuttava Carl Bildt arvostelee kovin sanoin Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toimintaa.

”Tällaista ei yksinkertaisesti voi tapahtua demokraattisissa oikeusvaltioissa”, hän kommentoi blogissaan sitä, että Trump pyysi Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenzkyä urkkimaan tietoja Joe Bidenin pojasta.

Tapaus on johtanut virkasyytemenettelyyn Trumpia vastaan. Valkoinen talo julkaisi keskiviikkona muistiinpanot, jotka perustuvat Trumpin ja Zelenskyn 25. heinäkuuta käymään puhelinkeskusteluun. Julkaistu asiakirja vahvistaa Trumpin pyytäneen Zelenskyä avaamaan uudelleen tutkinnan koskien demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin sekä hänen poikansa Hunter Bidenin toimia Ukrainassa. LUE MYÖS: Nyt se tapahtui: Virkasyytemenettely Donald Trumpia vastaan alkaa

”Se, mitä USA julkisti Trumpin ja Ukrainan uuden presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä puhelinkeskustelusta oli katsaus kauhistuttavaan todellisuuteen”, Bildt kommentoi.

Hän korostaa Yhdysvaltain ja Ukrainan suhteiden merkitystä.

”Ilman EU:n ja USA:n vakaata tukea Venäjä pystyy askel askeleelta horjuttamaan tilannetta Ukrainassa ja lopulta saattamaan Ukrainan valvontansa piiriin. Sillä olisi ratkaisevia vaikutuksia koko Euroopan turvallisuuteen. Mutta Trumpille Venäjän aggressioilla, Ukrainan tilanteella tai Euroopan turvallisuudella ei ole minkäänlaista painoarvoa.”

Bildtin mukaan se, että Ukrainan Zelensky tuntuu myötäilevän Trumpia, ei paranna asiaa.

”On helppo ymmärtyää haavoittuvan kansakunnan tarve hyviin suhteisiin Valkoisen talon kanssa, mutta se ei saa tarkoittaa Euroopan valtioiden merkittävien ponnistelujen laiminlyöntiä”, hän kommentoi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Valkoisen talon Yhdysvaltain ja Ukrainan presidenttien keskustelusta julkaisema versio kertoo siitä, asia on aiheuttanut kriisin Trumpin hallinnon sisällä.

”Trumpin julkaisema versio keskustelusta on yllättävän epäilyksiä vahvistava. Kertonee siitä, että hallinnon sisällä on muhinut asian suhteen pahempi kriisi jo jonkin aikaa. Asiaa ei enää voitu siistiä”, hän kommentoi Twitterissä.

Yhdysvaltain Kansallisen tiedustelupalvelun DNI:n johtaja Joseph Maguire on tänään kongressin kuultavana presidentti Donald Trumpiin kohdistuvassa ilmiantojutussa. Kuuleminen alkaa kello 16 Suomen aikaa.