Puolustusministeri Carl Haglund arvioi, että Venäjä on pyrkinyt viime päivien kommenteillaan puuttumaan Suomen turvallisuuspoliittisiin päätöksiin.

Haglund sanoo, että Suomen Nato-keskusteluun puuttuminen kertoo Venäjän ylimielisestä suhtautumisesta Suomeen.

- On ilmeistä, että Venäjän suunnalta tulleet lausunnot ovat pyrkineet vaikuttamaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen, Haglund sanoi tänään Uudelle Suomelle Naantalin Kesärannassa.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö järjesti kesäasunnollaan keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin Suomen turvallisuutta.

Puolustusministerin mukaan Venäjän toiminta ei viittaa ajatukseen tasa-arvosta Suomen kanssa.

- Herättää ikäviä ajatuksia, että Venäjä kokee heillä olevan kyseenalaistaa meidän [turvallisuuspoliittinen] keskustelu ja meidän ratkaisumme, mutta heidän on vaikea hyväksyä sitä että me kommentoimme heidän toimiaan esimerkiksi Krimillä tai Georgiassa, Haglund sanoi.

- Hyvä naapurisuhde perustuu tasavertaisuuteen. Viime päivien kommentit osoittavat, että Venäjä ei näe meitä tasavertaisena. Se on hyvä panna merkille.

Tänään Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi venäläisen entisen kansanedustajan Sergei Markovin kommentteja Suomen Nato-jäsenyydestä ”tarkoituksella provosoivina” ja osana laajempaa suunnitelmaa.

Salonius-Pasternak näkee Venäjän muuttaneen samalla tavalla puhetapaansa myös Ukrainasta ennen Krimin ja maan itäosien tapahtumia talvella.

Viikonloppuna Venäjän presidentin Vladimir Putinin neuvonantajiin kuuluva valtiotieteilijä Sergei Markov varoitti muun muassa Suomea venäläisvihamielisyydestä ja "russofobiasta".

Tänään puolestaan Venäjän varaulkoministeri Vladimir Titov varoitti Natoa lisäämästä joukkojaan Venäjän rajoilla.

Haglund arvioi suoraan Titovin lausunnon olevan ”propagandaa”.