Sähköverkkoyhtiö Caruna ilmoittaa hinnankorotuksista monipolvisella tiedotteella.

Tiedotteen otsikkona on ”Ilmastonmuutos lisää myrskyjä ja lumikuormia ja niistä johtuvia sähkökatkoja – yhteiskunnan sähköriippuvuus kasvaa edelleen” ja sen lopussa kerrotaan, että verkon parannushankkeet ”vaikuttavat Caruna Oy:n hinnoitteluun ja yhtiön verolliset sähkönjakeluhinnat nousevat keskimäärin 3,9 prosenttia 1.11.2019 alkaen”.

Vaikutus verottomiin yksikköhintoihin on keskimäärin 5,0 prosenttia.

LUE LISÄÄ: Sähkölasku 95 €, itse sähkön osuus 3 € – Ministeri sanoi suoraan: ”Valitettavasti joudumme maksamaan”

Suomen Omakotiliiton mukaan Carunan ilmoitus on pöyristyttävä.

Liiton mukaan sähköverkkoyhtiöt ovat korottaneet siirtomaksuja kiihtyvään tahtiin. Viime vuonna lähes 40 verkkoyhtiötä ilmoitti hinnankorotuksista, ja tänä vuonna jo 20 verkkoyhtiötä on päätynyt samaan.

Verkkoyhtiöt jatkavat kovia hinnankorotuksia siitäkin huolimatta, että lainsäädäntö tulee antamaan niille mahdollisuuden jatkuvan maksimituoton perintään.

Omakotiliitto toteaa lisäksi, että "verkkoyhtiöiden monen prosentin takuutuotto on räikeä ylilyönti, kun ympäröivä yhteiskunta elää nollakorkomaailmassa."

Liiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen kysyykin, ”eikö verkkoyhtiöille mikään riitä”.

”Perustavanlaatuinen kysymys on, eikö sääntelyn tulisi turvata heikommassa asemassa olevan kuluttajan tilanne eikä kasvattaa monopoliyhtiöiden tuottoa”, Savolainen kysyy.

Energiavirasto valvoo sähköverkkoyhtiöitä 4+4 vuoden jaksoissa. Omakotiliiton mukaan viimeisen neljän vuoden aikana kohtuullinen tuotto sähköverkkoyhtiöille on ollut keskimäärin yli 6,8 prosenttia ja tänä vuonna hieman yli kuusi prosenttia.