Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Antti Neimala ja Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Erkki Pärssinen kertovat yrittäjien olevan pettyneitä sähkönsiirtoyhtiö Carunan päätökseen nostaa sähkönsiirron hintaa.

Neimalan mukaan paljon sähköä tarvitseville yrityksille hinnankorotus on selvästi korkeampi kuin kuluttajille arvioitu keskimäärin 27 prosentin hinnankorotus.

–On tullut palautetta. Erityisen käärmeissään ovat olleet teollisesti toimivat pienet yritykset, Neimala sanoo Uudelle Suomelle.

Pärssinen on kuullut samansuuntaista puhetta espoolaisilta yrittäjiltä.

–Se ärsyttää näitä pienyrittäjä, kun on samantien tullut julkisuuteen, että Caruna kikkailee näiden korkojen kautta, joilla se siirtää verotettavat tulot Hollantiin verotettavaksi. Tietysti pienille yrittäjille tällainen tuntuu todella pahalta. Heillä ei ole mahdollisuutta tällaiseen kikkailuun, Pärssinen sanoo Uudelle Suomelle.

–He maksavat täällä kaikki maksut ja sitten joutuvat maksamaan korotettua maksua tuonne [Carunalle], joka sitten verona valuu kuitenkin ulkomaille. Onko tässä mitään järkeä, hän pohtii.

Caruna ilmoitti viime viikolla korottavansa asiakkaidensa sähkönsiirron hintaa kerralla noin 27 prosenttia, mikä nostatti kansallisen kohun.

Pärssinen ja Neimala ovat huolissaan, voivatko yritykset siirtää rajusti nousevat tuotantokustannukset kuluttajahintoihin. Tilanne on normaaliyrityksille hankala, koska alueellista monopolia pyörittävän Carunan asiakkaat eivät voi vaihtaa kilpailijalle, mutta sen asiakasyrityksillä tällaista suojaa ei ole.

–Ne, joilla on yritystoimintaa, joka on tuotannollista tai korjaamopalveluita tai muuta, ja jossa sähköä käytetään runsaasti, ovat olleet tosi ärtyisiä, että voivatko he lyödä tällaisen hinnankorotuksen. Arvatkaa mitä sitten tapahtuu? Asiakkaat kaikkoavat, Pärssinen kertoo.

–Niiden pitäisi pystyä omassa hinnoittelussaan vyöryttämään se omien palveluidensa hintaan, Neimala sanoo.

Neimala arvioi, että pieni yritys voi joutua sähkön siirtohinnan korotuksen takia vaikeaan tilanteeseen.

–Jos yritykset ovat budjetoineet sähkön hintaan jotain ja on tiukka paikka, niin joissakin poikkeuksellisissa tapauksissa se voi tarkoittaa sitä, että pitää saneerata muita toimintoja tai päätyä toiminnan supistamiseen tai lopettamiseen, Neimala kertoo.

Hänen mielestään ei ollut järkevää, että valtio myi sähkönsiirron Carunalle.

–Kun tässä on tällainen tausta, se on varmaan lisännyt sitä suuttumusta, mikä on muutenkin ollut ihan riittävää, Neimala kertoo.

Hän kuitenkin ymmärtää, että verkkoyhtiöillä on velvollisuus pitää verkko kunnossa ja se vaatii investonteja.

–Kun kansalaiset ja yritykset tarkastelevat Carunan toimintaa, ei ole mitään mieltä ihmetellä, miksi ollaan niin vihaisia, Neimala sanoo.

Hänen mielestään nyt olisi tärkeää luoda yrityksille myönteistä tulevaisuuden uskoa, että yritykset uskaltaisivat investoida. Neimala ja Pärssinen ovat tyytyväisiä, että elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) ehdottaa lakimuutosta, jotta kohtuuttomat kertakorotukset voitaisiin välttää jatkossa.

Pärssinen toivoisi, että sähkönsiirronkin pystyisi kilpailuttamaan.

–Sen [sähkönsiirron] pitäisi olla tällaista torimaista toimintaa, että se verkko pitää pystyä luovuttamaan, hän ehdottaa.

Yle kertoo, että sähkön siirron hinnan korottaminen iskee pahasti myös kuntiin. Suurin yksittäinen lisälasku verkkomaksuista paukahtaa Espoolle, joka on yksi suurimmista Carunan asiakkaista.