Costa Rica julistettiin ennen MM-kisojen alkua D-lohkon heittopussiksi. Sillä ei pitänyt olla mitään jakoa Uruguayta, Italiaa ja Englantia vastaan.

Uruguay johtikin otteluaan Costa Ricaa vastaan tauolla 1-0. Joukkue oli saanut hieman helpon rangaistuspotkun, jonka Edinson Cavani ampui sisään.

Toisen puoliajan alussa Costa Rica tasoitti. Cristian Gamboan komea nosto päätyrajan tuntumasta löysi Joel Campbellin, ja tämä latasi uruguaylaispuolustuksen estelemättä 1-1 -tasoituksen.

Maaliaan Campbell tuuletti laittamalla pallon pelipaitansa sisään. Hän esitti raskaana olevaa naista.

- Poikani syntyy pian ja siksi tuuletin sillä tavalla. Hänen syntymänsä ja MM-kisamaali ovat parhaita asioita, jotka minulle voivat tapahtua, Campbell hehkutti FIFA:n mukaan.

Pallo oli toistamiseen Uruguayn verkossa vain kolme minuuttia myöhemmin. Walter Garganon varoituksen jälkeen Costa Rica sai jälleen vapaapotkun rangaistusalueen tuntumasta. Bolanos antoi millintarkan vaparin, jonka Duarte puski pallon takatolpan juuresta maaliin vieden joukkueensa 2-1 -johtoon.

Ottelu sai sinettinsä 85. peliminuutilla. Vaihdosta kentälle tullut Marcos Urena karkasi mainion Diazin syötön saatuaan kankealta uruguaylaispuolustukselta ja sijoitti pallon pienestä kulmasta komeasti takatolppaan viimeistellen Costa Rican voittolukemiksi 3-1.

- Tämä ei ollut yllätys meille. Tulimme tänne voittamaan. Vielä on kaksi isoa ottelua edessä ja pyrimme pelaamaan niissä isolla suorituksella, Campbell uhosi.

Costa Rican valmentaja Jorge Luis Pinto muistutti realiteeteista. Jatkopaikka edellyttäisi Italian tai Englannin kaatamista.

- Olemme onnellisia ja haluan onnitella pelaajiani asenteesta, jota he näyttivät. He pitivät päänsä pystyssä, kun Uruguay teki maalin ja pelasivat koko sydämellään. Tämä on tärkeä voitto ja antaa toivoa, mutta mitään emme ole vielä voittaneet, kommentoi Pinto FIFA:n mukaan.

Uruguay on joka tapauksessa selkä seinää vasten.

- En tiedä, mikä Costa Rican raja on, mutta he pelasivat hyvin. He olivat taktisesti meitä parempia, mikä vaikutti heidän valmentajaansa ja pelaajiinsa. Kun he pääsivät johtoon, antoivat he meille tilaa ja antoivat meidän pelata, mutta emme pystyneet tekemään heille vahinkoa, kertoi Uruguayn valmentaja Oscar Tabarez FIFA:n mukaan.

Costa Rica oli taktisesti todellakin paljon parempi. Tabarezin voidaan erityisesti sanoa epäonnistuneen. Hän ei onnistunut tekemään juuri minkäänlaista petrausta peliin vaihtopelaajiensa avulla. Paperilla hänellä oli paljon parempi miehistö käytössään.

Uruguay sijoittui edellisissä MM-kisoissa peräti neljänneksi. Se on myös hallitseva Etelä-Amerikan mestari. Costa Rica sai todella merkittävän päänahan.

Aiemmat Costa Rican suuret voitot MM-kisoista olivat vuodelta 1990. Silloin se voitti Skotlannin 1-0 ja Ruotsin 2-1. Ruotsi putosi jatkosta ja Ruotsin lehdissä kyseltiin Costa Rica-tappion jälkeen, että miten 23 pelleä voidaan päästää edustamaan Ruotsia. Vuoden 2002 jääkiekkotappiota Valko-Venäjälle vertailtiin Ruotsissa Costa Rican tarjoilemaan nöyryytykseen.

Costa Rican voitto Uruguaysta oli paljon hienompi saavutus kuin vuoden 1990 voitot, jotka tulivat puolustusmuurilla ja vastahyökkäysmaaleilla. Nyt Costa Rica hallitsi peliä Uruguayn tasoista todella kovaa joukkuetta vastaan.

Ensi keskiviikkona Costa Rica haastaa Italian ja Uruguay Englannin. Ottelussa Uruguay-Englanti kyse on elämästä ja kuolemasta. Häviäjän osalta kisat päättynevät alkulohkoon.