Jalkapallon EM-kisoissa pelataan keskiviikkona välieräottelu Wales-Portugali. Tällaiseen välieräpariin harva uskoi ennen turnausta. Walesin povattiin hyytyvän alkulohkoon ja Portugalin ei uskottu etenevän ainakaan puolivälieriä pidemmälle.

Wales on pelannut hyvää futista koko turnauksen ajan. Portugalin peli takkuili alkulohkossa ja Cristiano Ronaldoa haukuttiin epäurheilijamaisuudestaan, mutta pudotuspeleissä Portugali on raivannut tieltään kuitenkin Kroatian ja Puolan. Nämä maat olivat ennakkoveikkauksissa potentiaalisia välieräjoukkueita.

Portugali oli viime vuosikymmenellä maailman parhaita maajoukkueita. Se ylsikin EM-hopealle kotikisoissaan 2004, mutta suuri unelma jäi saavuttamatta Kreikan voitettua loppuottelun 1-0. Puolustusvoittoisesti pelanneen Kreikan pelitapaa moitittiin ”epäjalkapalloksi” ja Kreikan maajoukkue sai lempinimen ”Merirosvolaiva”.

Cristiano Ronaldo pelasi 2004 ensimmäisen arvoturnauksensa. Hänen aikanaan Portugali on yltänyt sen jälkeen 2006 MM-kisoissa välieriin, 2008 EM-kisoissa puolivälieriin, 2010 MM-kisoissa neljännesvälieriin ja 2012 MM-kisoissa välieriin, joissa hävisi Espanjalle rankkarikisassa. Vuoden 2014 MM-kisoissa Portugali ja Ronaldo pelasivat surkeasti ja taival katkesi alkulohkoon.

Nyt Ronaldo puhuu suuresta unelmasta. Hän on voittanut Real Madridissa kaiken, mutta Portugalin maajoukkueessa mestaruutta ei ole tullut. Portugali ei ole voittanut mestaruutta ennen Ronaldon aikaakaan ja Euroopan mestaruuden myötä Ronaldosta tulisi kotimaassaan Eusebioa suurempi legenda.

Ronaldo kohtaa keskiviikkona seurakaverinsa Gareth Balen. Wales pelaa puolustuksen kautta. Sellaisesta Ronaldo ei pidä.

Ronaldo haukkui Islannin ”matalasta mentaliteetista”, kun Islanti oli puolustusvoittoisella taktiikallaan taistellut Portugalia vastaan avausottelussa 1-1 –tasapelin. Jos Portugali Walesille häviää, esitettäneen Ronaldolle kysymys ”matalasta mentaliteetista”.

Portugali on Walesia vastaan joka tapauksessa suosikki. Walesin Aaron Ramsey on sivussa varoitustilin täytyttyä ja hänen puuttumisensa heikentää Walesin hyökkäysrakentelun tehokkuutta huomattavasti. Portugalin puolustus ei ole kisojen parasta luokkaa, mutta Balen pysäyttämiseen taidot riittävät.

Ronaldo teki Unkaria vastaan kaksi maalia ja pelasi Kroatiaa ja Puolaa vastaan paremmin joukkueen eteen. Paineita Ronaldolla ei enää ole, kun välieräpaikan myötä odotukset ovat jo ylittyneet. Nälkää hänellä on sen sijaan valtavasti ja saattaa olla Walesille liiankin kova vastustaja.

Islanti ei kestänyt hypetystä enää Ranskaa vastaan ja hävisi tylysti 2-5. Kylläistä Walesia voi odottaa vastaavanlainen kohtalo.