Itä-Suomen yliopisto kertoo selvittävänsä D-vitamiinivalmisteiden vitamiinimääristä saatuja toisistaan poikkeavia tutkimustuloksia. Yliopiston lisäksi myös elintarvikevirasto Evira on aloittanut D-vitamiinivalmisteita koskevan selvityksen.

D-vitamiini on herättänyt keskustelua, kun Ylen Akuutti-ohjelma kertoi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksen mukaan 23 analysoidun D-vitamiinivalmisteen joukossa oli useita tuotteita, joissa D-vitamiinia oli vähemmän kuin vaadittu 80 prosenttia tuoteselosteessa ilmoitetusta määrästä.

Useat tutkittujen valmisteiden valmistajat ja jakelijat ovat sittemmin julkistaneet tuotteistaan analyysitodistuksia, joiden mukaan tuotteissa on vaadittu määrä D-vitamiinia.

Yliopiston tutkimusryhmä pahoittelee julkisuuden aiheuttamaa haittaa niiden tuotteiden kohdalla, joissa vitamiinipitoisuudet ovat kunnossa. Yliopiston mukaan D-vitamiinivalmisteet analysoidaan uudestaan sekä alkuperäisellä menetelmällä että akkreditoiduissa laboratorioissa käytettävällä menetelmällä. Tuloksista tiedotetaan lähiaikoina heti niiden valmistuttua.

– Näihin akkreditoitujen laboratorioiden suorittamien mittausten tuloksiin voi luottaa, Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinitutkimusryhmän johtaja, professori Tomi-Pekka Tuomainen sanoo yliopiston tiedotteessa.

Yliopiston mukaan sen tutkimuksessa käytetyn analyysimenetelmän ero teollisuudessa käytettyihin menetelmiin ei ole tullut julkisuudessa kyllin selkeästi esille.

– Omat analyysimme tehtiin taustatietojen hankkimiseksi tutkimustarkoituksiin. Tuloksilla ei ole tarkoitus haastaa virallisia analyysitodistuksia. Osasta tuotteita käyttämämme menetelmä antaa samat tulokset kuin akkreditoitujen laboratorioiden menetelmät, mutta ei kaikista. Syytä selvitetään, biokemisti, filosofian tohtori Tarja Nurmi toteaa.

Yliopistolla analysoitiin vain pieni, sattumanvaraisesti valittu osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ja näytteet olivat vain yhden tuote-erän yhdestä pakkauksesta.

Tutkimusryhmän tulosten mukaan yli puolessa valmisteista oli mittaustarkkuuden rajoissa enemmän kuin 80 prosenttia tuoteselosteen ilmoittamasta määrästä ja alle puolessa vähemmän.