Dalai-lama näkee muutoksen ilmapiirin Kiinassa, kertoo BBC. Tiibetin hengellinen johtaja toivoo, että tämä voisi johtaa yhä läpinäkyvämpään asenteeseen miehitettyä maakuntaa kohtaan.

Lontoon kymmenen päivän mittaisella vierailullaan Dalai-lama sanoi pitävänsä tulevaisuutta aika optimistisena. Kiina muuttuu hänen mielestään laajemman kosketuksen kautta ulkomaailman.

Esimerkkinä hän pitää sitä, miten Kiina toimi Sichuanin provinssin maanjäristyksen jälkeen. Toisin kuin Burma, Kiina hyväksyi kansainvälisen avun heti. Tuhoisa maanjäristys jätti jälkeensä yli viisikymmentä tuhatta kuollutta.

-Tämä on mielestäni yksi merkki siitä, että Kiinan kansantasavalta on muuttumassa. Ajattelisin, että vähintään vuosikymmen kerrallaan, Dalai-lama pohtii.

Hengellinen johtaja totesi myös haluavansa ”keskitien” autonomiaa Tiibetille, vaikka moni tiibetiläinen vaatii itsenäisyyttä. Dalai-lama kuitenkin varoitti Kiinaa tiibetiläisten turhautumisesta, jos minkäänlaisia parannuksia ei tule.

- Enemmin tai myöhemmin meidän täytyy keskustella Kiinan hallituksen kanssa, joten itsenäisyyskysymys tai irtautuminen on poissa pöydältä.

- Tiibetin buddhalainen kulttuuri voi rikastuttaa suuresti Kiinan kansantasavallaan kulttuuriperintöä, Dalai-lama totesi

”Keskitien” autonomiana Dalai-lama pitää sellaista, jossa puolustus- ja ulkopoliittisista asioista vastaa keskushallinto, mutta muusta päättäisivät tiibetiläiset itse.

- Tämä on todellista, järkevää autonomiaa.