Ilmasto on ollut näiden eduskuntavaalien selvä ykkösteema sosiaalisen median keskusteluissa. Tämä käy ilmi analytiikkayhtiö iloom.io:n analysoimasta datasta, joka kattaa julkiset viestit niin Twitteristä, Facebookista, keskustelupalstoilta kuin uutiskommenteistakin. Myös työllisyys on ollut eduskuntavaalien alla tärkeä keskusteluaihe.

Eduskuntavaaleihin liittyviä julkisia sosiaalisen median viestejä lähetetään iloom.io:n mukaan Suomessa yli 136 000 kappaletta viikossa. Tästä yli 60 000 on Twitter-viestejä eli tviittejä. Seuraavana tulevat keskustelufoorumit ja Facebook, molemmat noin 30 000 viestillä.

Puolueista sosiaalisen median viestintää hallitsee etenkin vaalisunnuntain lähestyessä perussuomalaiset. Seuraavina tulevat kokoomus, sdp, keskusta ja vihreät. Perussuomalaisten ympärillä käytävä keskustelu pongahti uudelle tasolle Yle Areenaan liittyvän kohun jälkeen, kertoo iloom.io:n analytiikkapäällikkö Janne Korpi.

”Siitä nousi sellainen some-pöhinä tai suorastaan some-raivo, jonka seurauksena keskustelu kaikista perussuomalaisten teemoista nousi yhtäkkiä selkeästi. [Areena-kohun] jälkeen keskustelu heistä laski, mutta se on pysynyt selkästi korkeammalla tasolla kuin mitä se oli aikaisemmin”, Korpi sanoo.

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

Korpi kertoo, että kohun jälkeen perussuomalaisia koskevien sosiaalisen median viestien määrä lähes kaksinkertaistui, kun muita puolueita koskeva keskustelu on noussut tasaisemmin.

LUE MYÖS: Näkökulma: Jussi Halla-aho pani Ylen polvilleen väittämällä ihan omiaan

”Kun vaalit lähestyvät, valtaosa keskustelusta rupeaa olemaan aktiivien ja vahvojen kannattajien keskinäistä nokittelua. Siitä ei välttämättä tule vahvasti tiettyä teemaa esiin. Erityisesti tämän tyyppinen pöhinä perussuomalaisten ympärillä tuntuu kasvaneen paljon”, Korpi jatkaa.

Yle Areenaa koskeva kohu alkoi sunnuntaina aivan maaliskuun lopussa, kun osa ohjelmista poistui järjestelmäpäivityksen vuoksi. Myös Jussi Halla-ahon Ylen puheenjohtajatentti oli sunnuntai-iltana jonkin aikaa poistuneena Areenasta.

”Hatunnosto” – 16-vuotias aktivisti nousi vaikuttajalistalle

Kokoomus, sdp, keskusta ja vasemmistoliitto ovat puolueista eniten pitäneet esillä työllisyyteen liittyvää keskustelua, mutta Korpi kertoo, että työllisyysteemassa ei nouse esiin selviä aihetta esillä pitäviä henkilöitä.

”Työllisyys on ollut aika hyvin kakkosteemana yleisesti ottaen. Vaikuttaa siltä, että ei ole mitään sellaista tahoa, joka erityisesti olisi profiloitunut työllisyydestä puhumiseen, vaan se keikkuu aika monessa muussa keskustelussa. Puhtaasti työllisyysfokuksella puhujia ei ole.”

Sen sijaan vilkkaassa ilmastokeskustelussa vihreät hallitsevat ilmatilaa. Iloom.io kokosi Uuden Suomen pyynnöstä viimeisten viikkojen merkittävimmät Twitter-vaikuttajat ilmastokeskustelussa. Listalla ovat vihreiden kansanedustajat Emma Kari ja Satu Hassi sekä vihreät puolueena.

Huomiota herättää se, että listan neljäntenä on 16-vuotias ilmastoaktivisti Atte Ahokas.

”Se, että 16-vuotias ilmastolakkoileva nuori pääsee tälle listalle, niin se on ihan hatunnoston arvoinen suoritus. Siellä on moni poliittinen konkari, joka ei pysty samaan vaikuttavuuteen”, Korpi sanoo.

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

Iloom.io kokosi myös maahanmuuttokeskustelun vaikuttavimmat tviittaajat. Maahanmuuttoa hallitsevat puolestaan perussuomalaiset: listan ykkösenä on puolueen poliittinen suunnittelija Riikka Purra, kakkosena puolueen oma tili ja viidentenä puheenjohtaja Halla-aho.

(Juttu jatkuu grafiikan jälkeen.)

Sekä ilmasto- että maahanmuuttokeskusteluun liittyy myös niin sanottu vastapuoli eli ilmastokriitikot ja maahanmuuttoon myönteisesti suhtautuvat. Nämä soraäänet eivät kuitenkaan pääse kuuluviin kokonaiskuvassa, Korpi sanoo.

”Ilmastokritiikki tai ilmastodenialismi tuntuu tulevan aika pitkälle samoista lähteistä, kuin mistä tulee maahanmuuttokritiikki. Sekä ilmasto- että maahanmuuttokeskustelussa on se jännä juttu, että valtaosassa keskustelua yksi näkökulma on selkeästi vallalla. Ilmastonmuutokseen skeptisesti suhtautuvien ääntä ei juurikaan isossa keskustelussa kuuluu, ja vastaavasti maahanmuuttopuolella maahanmuuttokritiikki tuntuu olevan vahvasti siellä vallalla. Se ei tarkoita sitä, etteikö soraääniäkin olisi, mutta niitä esiintyy niin vähän, että ne eivät juurikaan nouse laajemmassa kontekstissa esiin.”

LUE MYÖS: Tutkijat: Sdp voi vielä horjahtaa ja perussuomalaiset nousta kärkeen

Maahanmuuttoon liittyvä keskustelu ei ole viime viikkoina vilkastunut, pikemminkin päinvastoin. Myöskään EU:ta ja Venäjää koskeva keskustelu ei ole yltänyt lähellekään ilmastokeskustelun vilkkautta.

”Teemat eivät ole toisiaan poissulkevia. Sikäli on yllättävää, että EU ja Venäjä -keskustelu on ollut melko vähäistä. Viimeisellä viikolla EU ja Venäjä -keskustelu on ollut alamaissa, mutta ilmastokeskustelu on taas kasvanut rajusti. Aikaisemmin ne ovat seuranneet samaa käyrää: ilmastosta puhuttiin muun maailman kontekstissa. Nyt saattaa olla, että ilmastosta on puhuttu kansallisten keinojen kautta”, Korpi pohtii.

Laajamittaista bottitoimintaa ei ole suomalaisessa sosiaalisessa mediassa tullut ilmi.

”Kun dataa on purettu paljon ja vertailtu sitä jo pidemmän aikaa, niin on ilmeistä, että on tahoja, jotka tekevät koneellista vaikuttamisviestintää jonkun verran”, Korpi arvioi.

Koneellisella vaikuttamisviestinnällä tarkoitetaan esimerkiksi viestien automaattista jakamista.

”Kyse ei suinkaan ole yhdestä tahosta, vaan arvioin, että on muutamia tahoja, jotka sitä harrastaa. Korostan, ettei ole mitään merkkejä siitä, että se olisi ulkomailta tulevaa vaikuttamista, vaan ihan puhtaasti puolueiden lähellä olevat tahot, jotka yrittävät puskea viestiä ulos kaikkia keinoja käyttäen”, Korpi toteaa.

Iloom.io:n käyttämä datatyökalu käy läpi monta kertaa päivässä koko suomalaisen Twitterin, avoimen Facebookin sekä kaikki tärkeimmät keskustelufoorumit ja uutissivustot. Datatyökalu myös tunnistaa erilaiset kielen kontekstit eli esimerkiksi sijamuodot.

Iloom.io on kulttuurin ja vaikuttamisen analytiikkaan keskittyvä yhtiö, joka on aiemmin tutkinut muun muassa etujärjestöjen lobbausteemoja sekä sosiaalisen median keskusteluja vastuullisuusaiheista.

LUE MYÖS:

Näkökulma: Li Anderssonin punavihreältä unelmalta putosi pohja

Hakkerit iskivät Suomen vaalipalveluun – ”Erittäin vakava asia”