Britannian pääministeri David Cameron uskoo, että länsimaita odottaa vuosikymmeniä kestävä taistelu Pohjois-Afrikassa vaikuttavia islamisteja vastaan.

Cameron puhui sunnuntaina verilöylyyn päättyneestä Algerian panttivankikriisistä. Cameronin mukaan islamistimilitanttien nousu Sahelin alueella vaatii länsimailta ”vastausta, jossa on kyse vuosista, jopa vuosikymmenistä, ei kuukausista”.

Cameronin lausunnosta kertoo muun muassa Financial Times. Britannian viranomaisten mukaan maa tulee osallistumaan terrorismin vastaiseen taistoon etenkin pyrkimällä tukemaan sopivia hallituksia ja ”edistämällä keskustelua”. Financial Timesin mukaan brittiviranomaiset pitävät kuitenkin äärimmäisissä tapauksissa mahdollisena myös sotilaallista puuttumista islamistimilitanttien valtapyrkimyksiin.

–Meidän täytyy tehdä yhteistyötä muiden kanssa voittaaksemme terroristit ja täyttääksemme sen tyhjän tilan, jota he käyttävät hyväkseen, Cameron sanoi.

Islamilaiseen maailmaan erikoistunut akatemiatutkija Susanne Dahlgren varoitti perjantaina Uuden Suomen haastattelussa, että Algerian panttivankidraama tuskin jää ainoaksi välikohtaukseksi länsimaiden ja islamistien yhteentörmäyksessä. Dahlgrenin mukaan koston kierre näyttää alkaneen Ranskan Mali-operaatiosta ja sen osittain aiheuttamista Algerian tapahtumista.