Sdp:n kansanedustaja Matias Mäkynen ihmettelee vuotoihin perustuvia väitteitä Sanna Marinin (sd) hallituksen sisäisestä ristivedosta.

Suomen Kuvalehti kirjoitti eilen torstaina, että hallituspuolueiden väliset ja sisäiset riidat ovat jääneet koronan varjoon. Lehden siteeraama ”sdp:n taustavaikuttaja” kertoo pääministeri Marinin tuskastuneen valtiovarainministeri Katri Kulmuniin (kesk).

”Marinin hermo petti, kun hallitus neuvotteli tehostetun vanhuspalvelun henkilöstömitoituksen nostamisesta 0,7 hoitajaan vanhusta kohden. Laki oli Sdp:n keskeisimpiä tavoitteita hallitusneuvotteluissa. Kulmuni panttasi kantaansa, ja Marinin mitta meni yli. Hän valitti Sdp:n eduskuntaryhmässä, että Kulmuni on ”maanvaiva”. Marinin kerrotaan epäilleen Kulmunin kykyjä. Pääministerin mielestä keskustajohtaja on ’itsepäinen ja epävarma’”, jutussa kerrotaan.

Matias Mäkynen pitää juttua ”omituisena”.

”Hoitajamitoitusta koskevissa useissa sdp:n sisäisissä kokouksissa mukana olleena tämän kaltaista nimittelyä ei ole ollut esillä”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Suomen Kuvalehden lähde kuvailee Marinia ”vasemmistolaisimmaksi demariministeriksi”, jonka ulostulot hämmästyttävät joskus kannattajiakin.

”Tuossa asemassa ei voi sanoa, että keksitään jostain ne rahat. Hän on välillä niin punainen, että hirvittää”, lähde sanoo.

Mäkysen mukaan kuvailtua asennetta ei ole sdp:ssä ylipäänsä.

”Myöskään ”keksitään rahat jostakin” laitettuna pääministerin suuhun on täysin älytön väite. Tällaista asennetta ei sdp:ssä ole ylipäätään. Mistä vuodot ikinä tulevatkaan, tarkoitus on ainoastaan heikentää vahvasti suorittanutta pääministeriä”, hän kommentoi.

Tapaukseen ottaa kantaa myös kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen, joka ilmaisee tukensa Katri Kulmunille.

”Jos nämä tiedot pitävät paikkansa, Kulmuni toimii juuri niin kuin pitääkin ja toivottavasti jaksaa olla maanvaiva vastedeskin. Kun julkistalous oli valmiiksi kestämätön ja vielä kriisi sen päälle, ”keksitään rahat jostakin” ei kertakaikkiaan kelpaa”, hän tviittaa.

Kolmas outo spekulaatio koskee Matias Mäkysen mukaan hallituspohjaa. Suomen Kuvalehti arvioi, että nykyiselle hallituspohjalle ilman vaaleja on vain yksi vaihtoehto: Sdp:n, keskustan ja kokoomuksen hallitus.

”Miksi sdp lähtisi luopumaan hallitusohjelmaa tukevista kumppaneista kokoomukseen? Itse en usko ”kolmen vanhan suuren” hallituksen syntyvän edes uusien vaalien jälkeen”, hän sanoo.