Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jatkanut Meksikon rajamuurin puolustamista viestien vyöryllä Twitterissä sen jälkeen, kun varapresidentti Mike Pencen neuvottelut demokraattien kanssa päättyivät lauantaina tuloksettomina.

Pence kuvaili neuvotteluja Bloombergin mukaan hyödylliseksi, mutta Trumpin mukaan edistystä ei tapahtunut.

”Toinen kokous on varattu huomiseksi (sunnuntaille). Etelärajan ongelmat on nyt ratkaistava pysyvästi monien vuosikymmenien jälkeen”, Trump tviittasi.

Hän sanoi myös haluavansa purkaa liittovaltion hallinnon sulun mahdollisimman pian. Vielä perjantaina Trump ilmoitti olevansa valmis jatkamaan sulkua jopa vuosia.

”En välitä siitä, että suurin osa työntekijöistä, jotka eivät nyt saa palkkaa ovat demokraatteja, haluan lopettaa sulun heti, kun vahvemmasta rajaturvallisuudesta on saatu sopimus. Olen Valkoisessa talossa valmiina toimimaan, missä ovat demokraatit?”

Trumpin mukaan muuria haluavat kaikki muut paitsi ”huumekauppiaat, ihmiskauppiaat ja rikolliset”.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi vastasi Trumpille tiedotteella, jossa kertoo demokraattien tuovan edustajainhuoneeseen ensi viikolla lakiesityksiä, joilla sulku pyritään purkamaan edes osittain. Sulun jatkuminen merkitsee Pelosin mukaan muun muassa sitä, ettei amerikkalaisten veronpalautuksia voida maksaa ajallaan.

”Trumpin sulun aiheuttaman järjettömän kaaoksen ja epävarmuuden on loputtava nyt”, hän toteaa tiedotteessaan.

Liittovaltion hallinto on ollut rahakiistan vuoksi osittain suljettuna joulukuun 22. päivästä lähtien. Hallinnon sulun myötä 800 000 hallinnon työntekijää on ollut palkatta.

Trump sanoi perjantaina julistavansa Yhdysvaltoihin kansallisen hätätilan, jotta muurin rahoitus varmistuu.

Lue myös:

Riita Meksikon muurista: Donald Trumpilta poikkeuksellinen veto - ”En ole koskaan uhannut ketään, mutta voin tehdä niin”

”Näistä ihmisistä Donald Trump vaikenee” – 800 000 amerikkalaista jo 2 viikkoa palkatta