Norjalainen radio- ja televisiolähetyspalveluiden välittäjä Norkring kertoo jättäneensä tarjouksen Ylelle tv-kuvan välittämisestä Suomessa. Norkring on verkko-operaattori Telenorin tytäryhtiö. Telenorin suurin omistaja on puolestaan Norjan valtio.

Norkring on Suomen markkinoilla uusi toimija. Valtioneuvosto myönsi viime marraskuussa norjalaisyhtiölle kolme maanlaajuista antennitelevision verkkotoimilupaa ensi vuonna alkavalla toimilupakaudelle. Luvat ovat voimassa kymmenen vuotta. Norkring saa välittää sekä teräväpiirto- että standardilähetyksiä.

– Olemme erittäin innoissamme mahdollisuudesta tarjota lähetyspalveluita Suomessa. Ylelle nyt jätetty tarjous on tärkeä virstanpylväs toimintojen käynnistämisessä. Otamme nyt viimeisiä askeleita, että pääsemme aloittamaan lähetyspalvelut Suomessa vuoden 2016 aikana, kertoo Norkringin Suomen maajohtaja Christian Skottun.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen kertoo Uudelle Suomelle, että yhtiö alkaa käsitellä eri vaihtoehtoja lähiviikkoina. Kivinen ei kuitenkaan tarkemmin halua kommentoida kesken olevaa tarjouskilpailua.

Toistaiseksi Ylen tv-kanavat ovat näkyneet Digitan verkossa sekä DNA:n välittämillä teräväpiirtokanavilla. Digitan verkossa Ylen HD-kanavia ei tänä vuonna nähdä, kun yhtiöt eivät päässeet niiden välittämisestä sopuun. Digita pyysi HD-kanavien välittämisestä maksua, johon Yle ei suostunut. DNA, joka lähettää kanavia eri taajuusalueella kuin Digita ja Norkring, välittää Ylen HD-kanavia nyt ilmaiseksi. Kivinen katsookin, että teräväpiirtokanavia ei nähdä Digitan verkossa yhtiön omasta päätöksestä.

Viime joulukuussa Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö kuitenkin myönsi Uudelle Suomelle, että neuvotteluissa vaikutti myös Norkringin tulo markkinalle.

– Kun Norkring aloittaa vuoden päästä, tilanne tulee olemaan uudenlainen ja nähdään uudet hinnat. Tilanne muuttuu olennaisesti. Sekin on yksi syy, miksi tässä ei hötkyillä yksittäisten asioiden suhteen, Yli-Äyhö totesi tuolloin.